Binnenland

Jaarwisseling: hoezo feest?

Elke jaarwisseling lopen gemeenten duizenden euro’s schade op door vernielzuchtige lieden die verkeersborden, putdeksels, bankjes of prullenbakken opblazen of in brand steken.

7 January 2011 23:17Gewijzigd op 14 November 2020 13:12
Foto Erik van 't Hullenaar
Foto Erik van 't Hullenaar

De kruitdampen zijn opgetrokken. Ambtenaren inventariseren de opgelopen schade aan gemeentelijke eigendommen. Gemeenten likken hun wonden. Burgemeesters halen opgelucht adem als de schade in hun gebied mee lijkt te vallen. Lijkt, want de praktijk leert dat de eerste schatting van het schadebedrag meestal aan de lage kant is.

Hoewel het Verbond van Verzekeraars becijferde dat de schade voor het derde achtereenvolgende jaar is gedaald, tot 10 miljoen euro, is het allerminst zeker dat de schade aan gemeentelijke eigendommen eenzelfde trend laat zien.

Sterker nog, de eerste berichten over schade vanuit gemeenten zijn niet rooskleurig te noemen. Zo ligt de schade in de Zeeuwse gemeenten Reimerswaal, Kapelle en Goes nu al fors hoger dan na de vorige jaarwisseling. In Goes gaat het om een ruime verdubbeling tot een kleine 30.000 euro. De schade in Kapelle is met 30.00 euro zelfs bijna vier keer zo hoog dan vorig jaar.

In de Noord-Hollandse gemeente Opmeer ontzette een vuurwerkbom de muren en het dak van een schoolgebouw. Het vandalisme kost de gemeente hoogstwaarschijnlijk niet minder dan een slordige 100.000 euro.

In de gemeente Haarlemmermeer spreekt de politie van een „feestelijk” oud en nieuw. Opvallend, omdat in Nieuw-Vennep en Lisserbroek vuilnisbakken werden vernield en de gevel van een dorpshuis werd beschadigd. In Hoofddorp werden politieagenten met glaswerk bekogeld toen ze poolshoogte namen bij een brandje. Hoezo feestelijk?

Apeldoorn heeft het over een „prettig en rustig verlopen” jaarwisseling. Toch blijkt uit een eerste inventarisatie dat 170 verkeersborden, 35 prullenbakken, 13 abri’s, enkele afvalcontainers en een verkeersregelinstallatie het tijdens de jaarwisseling moesten ontgelden. Schade: ruim 52.000 euro, bijna twee keer zo hoog als vorig jaar.

De vraag rijst waarom gemeenten de opgelopen schade rond de jaarwisseling bagatelliseren door termen te gebruiken als ”rustig”, ”prettig” of ”beheerst”. „Kennelijk is gemeenten er veel aan gelegen het eigen imago te beschermen of op te poetsen”, zegt prof. dr. Otto Adang, die al meerdere onderzoeken deed naar de onrust rond de jaarwisseling.

„Mogelijk zijn sommige burgemeesters opgelucht, omdat de schade in hun ogen altijd erger had kunnen zijn. Het kan ook zijn dat ze het woord ”rustig” gebruiken, omdat ze hun gemeente vergelijken met de buurgemeente waar de situatie flink uit de hand liep.”

Volgens Adang is het nog veel te vroeg om te spreken van „rustige” jaarwisseling. „De komende weken druppelen schademeldingen bij gemeenten nog altijd binnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer