Consument

Mariëlle kookt oermuesli (II)

Laat ik beginnen met een bekentenis: er is niets van mijn goede voornemen voor 2010 terechtgekomen. Elke dag persen, elke dag schillen, elke dag raspen, beloofde ik begin januari. Iedere ochtend de oermuesli uit mijn jeugd eten: een voedzaam maar smakelijk mengsel van citroensap, geraspte appel en havermout. Als ik de helft van mijn doelstelling heb gehaald zal het veel zijn.

7 January 2011 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 13:11

„Mijn vader deed altijd een scheutje koffiemelk door de havermout om die zachter te maken. Raar vond ik dat”, schreef ik een jaar terug. Inmiddels ben ik erachter dat ik mijn vader moet rehabiliteren. Min of meer per ongeluk stuitte ik ver over de honderdste bladzijde van een boekje met de titel ”Moeder & kind, natuurlijk gezond” op een lofzang op zelfgemaakte muesli’s. Voorzien van –zoals auteur Jan de Vries zegt– het oorspronkelijke recept van Birchers muesli. Een naam die ik vaker heb gehoord, ongetwijfeld aan de ouderlijke ontbijttafel. Als ik de ingrediëntenlijst lees, krijg ik het langzaamaan een beetje warm. „Eén dessertlepel room”, staat er. Room. Bijna hetzelfde als koffieroom, koffiemelk. Dus toch…

Al lezend ontdekte ik dat de Zwitserse dr. Bircher-Benner in plaats van die room gecondenseerde melk gebruikte. Die is gewoon te koop in de meeste supermarkten, van het merk Friesche Vlag, gezoet met suiker. Heeft mijn vader het weer bij het langste eind: hij voegde namelijk ook altijd een lepeltje honing toe aan zijn variant, die dus iets zoeter is dan de mijne. Volgens De Vries gebruikte Bircher de houdbare gecondenseerde melk omdat zuivel in zijn tijd niet erg hygiënisch was en is verse, niet-gezoete room nu een beter alternatief.

Maar het maakte mij benieuwd naar de originele muesli die ik uitprobeerde en hierbij doorgeef. Hij smaakt vol, zoet, romig. Ik ga ’m vaker maken, soms in de oerversie, soms extra aangekleed. Dan gaat er extra veel gecondenseerde melk in. Meng ik er een halve, fijngeprakte banaan door. Gaan er extra veel gehakte, kort geroosterde noten overheen. Schenk ik er tot slot een paar slierten honing over. Dat wordt onze feestvariant.


Ingrediënten (1 persoon)

3 el havermoutvlokken (volgens De Vries: 8 g volle tarwe, gemalen in graanmolen)

1 el citroensap

1 el gecondenseerde melk (blikje)

1 grote (biologische of onbespoten) appel of 2 kleine (ong. 200 g geraspte appel)

1 el gemalen of gehakte hazelnoten of amandelen


Bereiding

Een avond van tevoren: Vermeng de havermout met ongeveer vijf eetlepels koud water. Laat een nacht weken.

De ochtend zelf: Meng het citroensap en de gecondenseerde melk door de zacht geworden havermout. Rasp de appel(s) (volgens het recept met schil!) en roer meteen door het mengsel. Bestrooi met de noten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer