Bemiddelaar België wil stoppen
BRUSSEL (ANP) – De Belgische bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die de afgelopen maanden probeerde een nieuwe regering op poten te zetten, wil stoppen. Hij heeft de Belgische koning Albert II gevraagd van zijn opdracht te worden ontlast.
Dat maakte het koninklijk paleis donderdagmiddag bekend. De koning beraadt zich op het verzoek en zal de koninklijk bemiddelaar maandag opnieuw ontvangen.
Vande Lanotte zag zich woensdagavond geconfronteerd met afwijzende reacties op zijn voorstellen voor een staatshervorming, die samenhangt met de vorming van een regering. De sociaaldemocraat had eerder al laten weten dat zijn nota het uitgangspunt moest zijn voor onderhandelingen. Hij liet doorschemeren de tekst niet te willen aanpassen.
De grootste Belgische partij, de Vlaamse-nationalistische N-VA, maar ook de Vlaamse christendemocraten stelden echter dat de voorstellen nog voor een hervatting van het overleg zouden moeten worden veranderd. Zij spraken over „fundamentele opmerkingen over de inhoud” en „essentiële” bijsturingen.
Vande Lanotte constateerde donderdagavond „onvoldoende bereidheid om aan tafel te komen” en vooruitgang te boeken. Hij benadrukte dat voor een „werkzame oplossing” elke partij belangrijke toegevingen zal moeten doen. „Men kan een paard wel in het water trekken, maar niet dwingen dat het drinkt”, citeerde de bemiddelaar een Engels spreekwoord.
Vijf andere partijen, waaronder de drie Franstalige partijen, waren wel bereid om op basis van de tekst aan onderhandelingen te beginnen. Toen Vande Lanotte begin deze week klaar was met zijn nota, had hij nog de hoop donderdag met alle zeven partijen samen het overleg te kunnen hervatten. De partijen zaten voor het laatst in september rond de tafel.