Kabinet wil verder met windpark Urk
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet-Rutte wil verder met het Windpark Noordoostpolder. De ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben donderdag formeel het definitieve plan voor het windmolenpark - 38 molens op land en 48 in het IJsselmeer - vastgesteld.
Tegen het plan bestaat veel verzet. Toenmalig minister Maria van der Hoeven schrapte deze zomer zeven windturbines nadat de Tweede Kamer haar had gevraagd rekening te houden met het beschermde dorpsgezicht van Urk.
Het windpark wordt het grootste van Nederland en kan 400.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Volgens Verhagen past het goed in de kabinetsvisie. „Het windmolenpark is een stap in het streven naar betaalbare, betrouwbare en schone energie. Nederland heeft een verstandige mix nodig van windmolens, gas, kolen, biomassa, en kernenergie. Aan elke vorm van energie kleven nadelen, ook aan windenergie”, aldus Verhagen.
Het kabinet heeft volgens hem zorgvuldig de verschillende belangen tegen elkaar afgewogen en is waar mogelijk aan de bezwaren van Urk tegemoetgekomen. „Daarom zijn de zeven molens het dichtst bij het dorp geschrapt”, zei hij.
De plannen voor het grootste windmolenpark van Nederland ontstonden twaalf jaar geleden en zijn uitgewerkt door de Windkoepel Noordoostpolder. In het uiteindelijke plan is ruimte voor 86 windmolens van maximaal 135 meter hoog, langs de kust van de Noordoostpolder. Langs de dijken worden 38 molens gebouwd, de overige komen langs de Westermeerdijk in het IJsselmeer te staan. De wieken moeten jaarlijks 1,4 miljard kilowattuur produceren, waardoor 900.000 personen worden voorzien van stroom.
De bouw van het park stuit op grote weerstand van de Urker bevolking. De windmolens komen op nog geen twee kilometer afstand van het voormalige eiland te staan en de bewoners vrezen voor het aanzicht van het historische dorp. Bovendien was de gemeente Urk, tot ergernis van het bestuur en de burgemeester, geen partij in de gesprekken over het park, omdat de windmolens niet op grondgebied van Urk komen.
„Zelf willen ze geen windmolens midden op hun grondgebied, omdat dat het aanzicht beschadigt, maar wat er vervolgens met het landschap van de buren gebeurt interesseert ze geen moer”, laat Leen van Loosen, woordvoerder van de actiegroep Urk Briest weten.
De Urker bevolking heeft vergeefse pogingen ondernomen om de komst van het park te voorkomen. Burgemeester Jaap Kroon van Urk kondigde eerder deze week aan naar de Raad van State te stappen om alsnog een bouwstop af te dwingen.