Binnenland

„Driehonderd mensen nodig voor bouw windmolenpark Urk”

LELYSTAD – Voor de voorbereiding en de bouw van het windmolenpark dat langs de dijken bij Urk moet verrijzen, zijn de komende jaren zo’n 300 mensen nodig.

Regioredactie
6 January 2011 15:53Gewijzigd op 14 November 2020 13:10
Voor de voorbereiding en de bouw van het windmolenpark dat langs de dijken bij Urk moet verrijzen, zijn de komende jaren zo’n 300 mensen nodig. Foto ANP
Voor de voorbereiding en de bouw van het windmolenpark dat langs de dijken bij Urk moet verrijzen, zijn de komende jaren zo’n 300 mensen nodig. Foto ANP

Dat stelden de initiatiefnemers provincie Flevoland, de gemeente Noordoostpolder en de Koepel Windenergie Noordoostpolder vanmiddag tijdens een persconferentie in Lelystad. Morgen bekrachtigen de ministers Verhagen (Economische Zaken) en Schultz (Infrastructuur en Milieu) het „definitieve” besluit. Langs de dijken van Urk komen 86 200 meter hoge windmolens, de hoogste van Nederland. Afgelopen zomer schrapte toenmalig minister Van der Hoeven (Economische Zaken) 7 van de 93 megamolens.

Na oplevering van het omstreden windmolenpark, dat in 2014 „op volle toeren” moet draaien, komen er „circa honderd vaste arbeidsplaatsen”, aldus de initiatiefnemers. „Wij zijn blij met zo’n enorm project in onze gemeente. Het levert direct en indirect werk op. Dat kunnen wij hier goed gebruiken”, aldus wethouder A. Poppe van de gemeente Noordoostpolder. „Het windpark draagt niet alleen bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen, maar ook aan ons streven de economie te stimuleren.”

Inwoners van Noordoostpolder, Urk en Lemsterland kunnen financieel participeren in het project. Welk rendement dat oplevert, „valt op dit moment niet te zeggen”, aldus voorzitter J. Wijnia-Lemstra van de Koepel Windenergie Noordoostpolder vanmiddag. „De opbrengsten zijn onder meer afhankelijk van het windaanbod, de olieprijs, rente, belastingfaciliteiten en groenfinanciering.”

Het windmolenpark, dat dagelijks ruim 900.000 mensen van elektriciteit moet voorzien, is omstreden. Onder meer de gemeente Urk en het comité Urk Briest hebben zich de afgelopen jaren fel verzet tegen de komst van de windmolens. Ze vinden onder meer dat het dorpsaanzicht ernstig wordt aangetast. Tot en met 18 februari kan er beroep worden aangetekend tegen het besluit bij de Raad van State. De gemeente Urk zal dit doen. Burgemeester Kroon is verbolgen dat minister Verhagen deze week zijn handtekening zet, terwijl er in februari een gesprek tussen Urk en de bewindsman staat gepland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer