Kleinere rol humanisten bij zorg aan gevangenen
AMSTERDAM – Het Humanistisch Verbond luidt de noodklok over het verminderen van het budget voor humanistische verzorging in gevangenissen. De toegang tot humanistische verzorgers is volgens het verbond door justitie beperkt, ten gunste van hun islamitische collega’s.
Het Humanistisch Verbond stelt dat sinds de jaarwisseling 10 procent van de gevangenen toegang heeft tot een niet-godsdienstige raadsman of raadsvrouw. Voorheen lag dat percentage op ongeveer 15. Volgens de humanisten is er daarmee sprake onvoldoende keuzemogelijkheid voor gevangenen. Ze stellen dat ten minste een derde van de gedetineerden geen aanspraak wil maken op godsdienstige geestelijke verzorging.
Justitie heeft volgens de humanisten het aantal formatieplaatsen binnen de dienst geestelijke verzorging gewijzigd in het voordeel van met name islamitische verzorgers. De humanisten leveren naar eigen zeggen meer dan 30 procent van hun formatie in. „Dat is een grote stap terug in de tijd”, aldus Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond. „Juist in contact met geestelijk verzorgers is het voor gedetineerden mogelijk zich te bezinnen en ook moreel een nieuwe koers in te slaan. Maar dan moeten ze wel de mogelijkheid krijgen zelf een reële levensbeschouwelijke keus te maken. En die krijgen ze nu niet.”
Het Humanistisch Verbond pleit voor een vrije keuze voor gevangenen als het erom gaat van welke geestelijke verzorger ze willen gebruikmaken. Ook het aanbod moet daarop zijn afgestemd. Inmiddels heeft SP-Kamerlid Gershuizen hierover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Teeven van Justitie.
Er werken in totaal circa 250 geestelijke verzorgers in alle justitiële inrichtingen, verdeeld over zeven denominaties. Het gaat om protestants-christelijke, rooms-katholieke, joodse, humanistische, islamitische, boeddhistische en hindoeïstische verzorgers. Zij zijn uitgezonden door zendende instanties, maar in dienst van de overheid.
Iedere gevangene in Nederland heeft een wettelijk recht op geestelijke verzorging. Gedetineerden kunnen zich bij één geestelijk verzorger laten inschrijven. Als de keuze eenmaal is gemaakt, ligt die vast. Wel kunnen gevangenen zich vooraf oriënteren.
Geestelijk verzorgers werken in gevangenissen, huizen van bewaring, forensisch psychiatrische klinieken, jeugdinrichtingen en detentiecentra. Naast het persoonlijk bezoeken van gevangenen verzorgen ze ook samenkomsten en organiseren ze gespreksgroepen.
De hoofdpredikant van de Dienst Geestelijke Verzorging bij Justitie en een vertegenwoordiger van gevangenisimams waren vanmorgen niet bereikbaar voor een reactie.