Rechters milder dan OM bij supersnelrecht
RIJSWIJK (ANP) – Ook dinsdag zijn in diverse steden mensen veroordeeld omdat ze zich met oud en nieuw hebben misdragen. In Amsterdam, Utrecht en Middelburg straften de rechters na (super)snelrechtzittingen over het algemeen milder dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.
Het OM eiste in de oud-en-nieuw-zaken straffen die 75 procent hoger liggen dan normaal. Tegen mensen die geweld pleegden tegen politie, brandweer of ambulancepersoneel, kon de strafeis tot 200 procent worden verhoogd.
De politierechter in Utrecht heeft zes verdachten veroordeeld voor het plegen van diverse misdrijven op de vroege ochtend van 1 januari. Eén persoon werd vrijgesproken, een andere zaak werd aangehouden. De hoogste straf legde de rechter op aan een 26-jarige man uit Breukelen die een andere man met een metalen fietspomp tegen het hoofd sloeg: acht weken gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Ook legde hij drie uitgaansverboden op voor de komende viering van oud en nieuw.
Een 20-jarige man uit Amersfoort die een agent tegen zijn hoofd sloeg, kreeg een werkstraf van 120 uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. Dat is hoger dan normaal zou worden opgelegd, maar lager dan de vier weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk die de aanklager had geëist.
Het OM in Amsterdam liet dinsdag drie verdachten voor de rechter verschijnen. Een vierde zaak werd aangehouden omdat de advocaat getuigen wil horen. Daardoor was een supersnelrechtzitting niet mogelijk. De rechter veroordeelde een verdachte tot 150 uur werkstraf, waarvan vijftig uur voorwaardelijk, voor mishandeling van een agent in Huizen. Een ander, voor dezelfde zaak in Huizen en ook wegens verzet bij de aanhouding, kreeg honderd uur taakstraf, waarvan zeventig uur voorwaardelijk.
De rechter veroordeelde de derde verdachte uit Amsterdam tot zestig uur taakstraf, waarvan dertig uur voorwaardelijk, wegens bedreiging. Alle drie kregen verder voor de komende twee jaarwisselingen huisarrest. De eisen van het OM waren hoger dan de opgelegde straffen.
In Middelburg kregen zeven Zeeuwen in een snelrechtzitting straffen opgelegd variërend van een boete en taakstraffen van 70 tot 200 uur, al dan niet gecombineerd met huisarrest tijdens de volgende jaarwisseling. Ook in de Zeeuwse hoofdstad had het Openbaar Ministerie (OM) zwaardere straffen geëist dan werden opgelegd.