Deltavliegers willen basis bij Heerde
In een weiland bij het Gelderse Heerde komt mogelijk een terrein voor deltavliegers. Het college van de gemeente Heerde is bereid mee te werken aan realisatie van de plannen van deltavliegclub Plus 5. Omwonenden van het weiland zijn daar niet blij mee, net zo min als Staatsbosbeheer en Milieugroep Heerde.
Jarenlang was Plus 5 op zoek naar een geschikt terrein om deltavliegers met een lier de lucht in te kunnen trekken. Zo’n terrein is vaak moeilijk te vinden. Een lierterrein moet 700 meter lang zijn, mag niet dicht in de buurt van woningen liggen en er moet thermiek zijn waarop de vliegers kunnen stijgen en urenlang kunnen blijven rondcirkelen. Het perceel moet in een gebied liggen waar de wind vrij spel heeft en waar weinig hoge obstakels zijn.
Het oog viel op een weiland in Heerde, eigendom van een kennis van een van de leden van Plus 5. Het resultaat van vier proefvluchten was bemoedigend. Binnen tien minuten hadden de deltavliegers een hoogte van 1000 meter bereikt.
Het college van B en W in Heerde maakte vorige maand bekend dat agrarische percelen bij de Kanaaldijk voor maximaal drie jaar gebruikt mogen worden voor zeilvliegen. Daartoe is een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Plus 5 mag het weiland dertig dagen per jaar gebruiken voor de vliegsport.
„We zijn als vereniging heel blij dat na acht maanden eindelijk hoop gloort dat we straks het terrein bij Heerde mogen gebruiken”, zegt voorzitter Henk Lucardie van Plus 5. „Deltavliegen is een erg schone en geluidsarme sport. Een Citroën-motor zorgt voor aandrijving van de lier. Het vliegen zelf is verder ongemotoriseerd.”
De deltavlieger hangt onder zijn vleugel in een harnas en stuurt door het verplaatsen van zijn lichaamsgewicht. De vlieger maakt gebruik van opstijgende lucht, thermiek, om langer in de lucht te blijven.
De deltavliegers vliegen van april tot september alleen op de zaterdagen en op sommige feestdagen. „Op zondag vliegen we niet, omdat veel mensen in het gebied kerkelijk zijn. We willen de zondagsrust niet verstoren”, aldus Lucardie. „Een van onze clubleden is zelf aangesloten bij een kerkgenootschap.”
Omwonenden hebben grote bezwaren tegen de mogelijke activiteiten van de deltavliegers. „Deltavliegers vormen de schrik voor ieder dier dat hier rondloopt”, zegt woordvoerder Arjan van Apeldoorn. „Verder is de Kanaalweg langs het mogelijke lierterrein erg smal zonder uitwijkmogelijkheden. Automobilisten kunnen afgeleid worden, omdat ze omhoog gaan kijken tijdens het rijden. Je kunt wel raden wat er dan op een smalle weg gebeurt: je zit er zo naast.
Bovendien hebben we geen behoefte aan pottenkijkers die vanuit de lucht een riant uitzicht hebben op wat er bij ons in de tuin gebeurt. De vliegers bevinden zich weliswaar op meer dan honderd meter hoogte, maar bij het aanvliegen net voor de landing komen ze veel lager.”
Van Apeldoorn, eigenaar van een paardenhouderij, is furieus dat de gemeente bereid is mee te werken aan de plannen van vliegclub Plus 5. „Ik kan m’n zaak wel opdoeken. Mijn paarden en het overige vee hier in de buurt raken volledig in paniek als zo’n zwevend gevaarte over komt scheren.”
Van Apeldoorn spreekt uit ervaring. „Drie jaar geleden verloor ik een merrie die tijdens het werpen van een veulen in paniek raakte door een duikvlucht van een straaljager. Als de plannen echt doorgaan, dien ik een verzoek tot planschade in. Vind ik bij de commissie bezwaar- en beroepschriften van de gemeente geen luisterend oor, dan stap ik naar de rechter.”
Ook Staatsbosbeheer en Milieugroep Heerde zijn tegenstanders van deltavluchten boven het gebied. Zij vinden dat zeilvliegers diverse soorten trekvogels in en om de IJsseluiterwaarden verjagen, omdat vogels de deltavliegers voor roofvogels aanzien.
„Onzin”, vindt Plus 5-voorzitter Lucardie. „We komen als vliegers niet eens boven de IJsseluiterwaarden. Daar hebben we geen enkele baat bij, want boven water is nauwelijks thermiek aanwezig.”
Lucardie is verbaasd over het verzet van omwonenden. „We hebben proefvluchten gemaakt waarbij nooit enig protest heeft geklonken. Iedereen vond het mooi en prachtig. Nu de vergunning is ingediend en de kranten erover schrijven, komen bewoners opeens in opstand. Onbegrijpelijk.”
Volgende week donderdag is er op het gemeentehuis een hoorzitting over de kwestie. Daarin kunnen zeilvliegvereniging Plus 5 en bezwaarmakers tegen de komst van het lierterrein hun mening geven over de plannen. Het gemeentebestuur neemt na de hoorzitting een beslissing.