Buurlanden kampen ook met zouttekort
BRUSSEL (ANP/BELGA/DPA) – Het nijpend tekort aan strooizout heeft zich uitgebreid naar de buurlanden. Veel overheden wachten met smart op de aankomst van schepen met extra zout, om vele verkeersongelukken tijdens en na Kerstmis te voorkomen.
In het Belgische Vlaanderen hebben verscheidene gemeenten geen zout meer. Op de gewestelijke wegen kunnen de strooiwagens nog vier keer uitrukken en dan is ook het zout voor deze doorgaande wegen op. „We maken de strengste winter mee sinds 1945. Er is overal zout tekort, in Wallonië, Nederland, Frankrijk, Duitsland”, verdedigde de Vlaamse minister Hilde Crevits (Mobiliteit) zich donderdag in de Vlaamse krant De Standaard.
Een flink aantal Duitse gemeenten ziet ook de bodem van de voorraad naderen. Ze klagen dat de prijzen voor de nieuwste leveringen strooizout belachelijk hoog zijn. Een ton strooizout kost bij sommige tussenhandelaren plotseling geen 60 euro meer, maar 350 euro. De vereniging van Duitse gemeenten zegt dat er voor een deel sprake is van oplichting.
Het bedrijf K+S uit het Duitse Kassel, een van ‘s werelds grootste zoutbedrijven, verwerpt beschuldigingen dat het de klanten nu te veel laat betalen. Het zegt dat de vraag nu vijfmaal groter is dan een jaar geleden. De aandelen van K+S, dat vorig jaar voor meer dan 1 miljard euro aan zout verkocht, behoren tot de grootste stijgers van de Duitse DAX-index dit jaar.
De Duitse automobilistenclub ACE roept gemeenten en steden op flink te blijven strooien: „De verkeersdeelnemers hebben als belastingbetalers recht op sneeuwvrije straten.”
In het Britse Wales moeten gemeenten hun zoutvoorraad onderling verdelen, net als in Nederland. De overheid is in problemen gekomen, omdat een noodlevering van 12.000 ton zout uit Zweden met vier dagen is uitgesteld tot 30 december.
Het Oostenrijkse Salzburg strooit al een tijdje alleen zand. Het stadsbestuur was te laat met het bestellen van strooizout. Burgemeester Heinz Schaden krijgt zware kritiek, omdat hij nu erg duur zout uit Israël moet laten komen.