Binnenland

Afscheid na 27 jaar dienend raadswerk in Renswoude

RENSWOUDE – Zijn raadsperiode stond voor een belangrijk deel in het teken van de strijd tegen een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Toch voerde SGP’er Mees Teunissen niet vaak het woord. „Ik was meer een schrijver en was als tweede man in de fractie vooral dienend bezig.” Hij neemt dinsdag na 27 jaar afscheid.

21 December 2010 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 12:58
RENSWOUDE – M. Teunissen op de rotonde in het midden van Renswoude. De SGP’er neemt na 27 jaar afscheid van de raad. „Ik was als tweede man van de fractie vooral dienend bezig.” Foto RD, Anton Dommerholt
RENSWOUDE – M. Teunissen op de rotonde in het midden van Renswoude. De SGP’er neemt na 27 jaar afscheid van de raad. „Ik was als tweede man van de fractie vooral dienend bezig.” Foto RD, Anton Dommerholt

Het is 1974 wanneer in het Utrechtse dorp Renswoude een kiesvereniging van de SGP wordt opgericht. Het beoogde raadslid, agrariër Hardeman, kan wel hulp gebruiken. Enkele jonge mannen, onder wie Teunissen, wordt gevraagd de raadsstukken te lezen en van commentaar te voorzien.

Tijdens de eerste vergadering van de kiesvereniging wordt de boekhouder aangewezen als secretaris. „Ze zeiden: Jij hebt een pen, dus jij schrijft maar.” Zijn rol als schrijvende man binnen de SGP van Renswoude vervult hij meer dan dertig jaar.

Duo

In 1982 staat Teunissen op de derde plaats van de partij, die op dat moment twee zetels heeft. Wanneer een jaar later raadslid Hardeman overlijdt, komt Teunissen in de raad. Fractievoorzitter wordt Dick Vlastuin, die sinds 1978 raadslid is.

Vlastuin en Teunissen vormen 23 jaar een duo, totdat de SGP in 2006 drie zetels krijgt. Vlastuin wordt wethouder en Teunissen fractievoorzitter. De twee hebben altijd een vaste rolverdeling. „Vlastuin is een makkelijke prater, dus hij voerde bijna altijd het woord. Ik ben meer een schrijver, dus ik werkte vooral op de achtergrond.”

De eerste jaren zijn er felle discussies in de raad. „Het was altijd de coalitie tegen de oppositie. Dat is tegenwoordig heel anders. Er is nu veel meer eensgezindheid.” De reden is het steeds heftiger wordende verzet tegen de fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Zowel binnen als buiten de raad is er verzet. De raadsfracties zijn het op dit punt altijd eens. En in een referendum in 2007 stemde 98,4 procent van de inwoners tegen een fusie.

Al sinds 1969 dringen buurgemeenten aan op een samenvoeging met Renswoude. Dat dorp ziet echter meer in zelfstandigheid en in samenwerken met Veenendaal dan in een fusie met Scherpenzeel en Woudenberg. Volgens Teunissen zijn die twee plaatsen meer gericht op Amersfoort en Renswoude meer op de Gelderse Vallei.

Maar dat kan toch niet de reden zijn van een massaal verzet?

„Scherpenzeel en Woudenberg voelen zich tot elkaar aangetrokken. Als je drie kleine jongens bij elkaar zet en de eerste twee zijn vrienden, dan staat de derde buitenspel. Op die manier zou een fusie neer komen op een vijandelijke overname. Daar verzetten Renswoudenaren zich tegen.” De SGP’er vindt bovendien dat de drie plaatsen samen nog steeds niet groot genoeg zijn ten opzichte van omliggende gemeenten. „Geen van de drie is een grote centrumgemeente. Om een fusie te laten slagen, moet er een grote jongen tussen zitten om de kar te trekken.”

Bent u niet bang dat Veenendaal op termijn Renswoude zal opslokken?

„Nee, Veenendaal wil samenwerken, niet samenvoegen. Die plaats heeft namelijk ook goede banden met Rhenen. Wanneer Veenendaal en Renswoude zouden fuseren, zou Rhenen zich van Veenendaal afkeren uit angst voor een fusie.” Teunissen zegt dat Renswoude zich grotendeels prima zelf kan bedruipen. „Onze inwoners hoeven niet alle basisvoorzieningen binnen de eigen gemeente. Als ze bijvoorbeeld willen zwemmen, gaan ze wel naar Veenendaal of Barneveld.” Bovendien kan Renswoude voorzieningen inkopen bij andere gemeenten.”

Tegenstellingen

Principiële zaken hebben binnen Renswoude de afgelopen jaren vrijwel niet gespeeld, zegt Teunissen. Veel tegenstellingen waren er dan ook niet binnen de raad. „We streven er allemaal naar het beste te zoeken voor onze inwoners.” De SGP’er zegt de afgelopen 27 jaar vooral te hebben bereikt dat er meer huizen konden worden gebouwd en dat het industrieterrein is uitgebreid. „Die discussies kosten jaren.”

Na 27 jaar is het voor de bijna 67-jarige Renswoudenaar tijd om te stoppen. Hij stelde zich niet meer beschikbaar bij de verkiezingen van 24 november. „Ik ben nu nog gezond, maar het raadswerk vergt veel”, stelt Teunissen. In al die jaren hoefde hij maar een of twee keer af te zeggen voor een vergadering. „Ik ben dankbaar dat ik altijd van de Heere de gezondheid en kracht heb gekregen om mijn werk te doen.”

Meer over
Regio
Herindeling

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer