Politiek

Koffiejuffrouw

Koffiejuffrouw. Dat wil Verdonk –ex-minister, oud-Kamerlid en aanvoerder van Trots op Nederland– wel worden. In 2007 wilde ze nog als premier aan de slag, maar nu ze al een halfjaar ambteloos thuis zit, legt ze de lat wat lager.

Gerard Vroegindeweij en Kees de Groot
20 December 2010 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 12:58
Kamervoorzitter Verbeet. Foto ANP
Kamervoorzitter Verbeet. Foto ANP

„Als ik morgen een aanbod krijg om ergens koffie te gaan rondbrengen, dan ben ik de eerste om dat ook te doen”, zei Verdonk woensdagmorgen in het radioprogramma Nog Steeds Wakker Nederland. Ze reageerde op een voorstel van de SP, die wil dat politici die wachtgeld ontvangen vrijwilligerswerk gaan doen.

Op de website van Verdonks partij Trots op Nederland reageerden enkele mensen op haar aanbod om koffiejuffrouw te worden. „Verdonk heeft furore gemaakt als gevangenisdirectrice, een goede staat van dienst derhalve om weder te keren in het gevangeniswezen”, schrijft ene Pet. „Verdonk had natuurlijk verwacht dat de aanbiedingen zich stapelden op haar deurmat en zij zo de meest lucratieve kon kiezen. Helaas steekt de werkelijkheid iets anders in elkaar voor de eens zo bejubelde diva.”

Lisa is ook kritisch: „Als ze een aanbod krijgt, doet zij het. Stap er zelf op af zou ik zeggen. Plenty verzorgingshuizen, die vrijwilligers graag zien komen. Het is na een halfjaar wel duidelijk dat niemand met een aanbod komt. Nu misschien voor koffiejuffrouw? Ach het is weer aandacht zullen we maar denken. Doe eens iets in stilte, mevrouw Verdonk en kom dan eens met echte resultaten. Nu blijft het steeds maar weer veel geschreeuw en weinig wol.”

Dat valt iets mee. Achter de schermen is Verdonk wel degelijk druk. En niet zonder succes. Haar partij is inmiddels in 39 gemeenten vertegenwoordigd met in totaal 60 gemeenteraadsleden.


Reconstructie

CDA-leider Verhagen maakte meteen na het mislukken van de besprekingen over een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de weg vrij voor een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

Dat blijkt uit een reconstructie van de kabinetsformatie die de Volkskrant zaterdag publiceerde. Verhagen wilde onder geen beding met de PvdA in een kabinet. Met de PVV vond hij een brug te ver, daarom dacht de CDA’er al snel aan een gedoogconstructie. „Nadat op voorstel van Geert Wilders een verklaring was aangenomen waarin werd geaccepteerd dat de partijen van mening verschillen over de islam, lieten Rutte, Verhagen en Wilders zich door niemand weerhouden”, zo concludeert de krant.

Uit de reconstructie blijkt dat Verhagen vrijwel vanaf het begin van de onderhandelingen op voet van oorlog stond met zijn medeonderhandelaar Klink, de beoogde nieuwe fractievoorzitter. Klink zag helemaal niets in politieke samenwerking met de PVV. Zoals bekend trok Klink zich uiteindelijk terug als medeonderhandelaar en later zelfs als CDA-Kamerlid.

Het artikel toont aan dat het CDA onder leiding van Verhagen onmiskenbaar in rechts vaarwater terecht is gekomen en de partij haar klassieke middenpositie in het politieke krachtenveld heeft verlaten.

Maar daarmee is de partij niet definitief haar middenpositie verloren. Een groot deel van de achterban wil toch weer terug naar de oude lijn. Dat is ook de koers die de twee CDA-evaluatierapporten van de verkiezingsnederlagen wijzen.

De roomse en rechtse Verhagen is mogelijk niet meer dan een tussenpaus.

Debat gemist

Kamervoorzitter Verbeet had op de laatste vergaderdag van de Kamer, donderdag, een nieuwtje. Debatten in de plenaire zaal van de Kamer zijn voortaan een dag na afloop van de vergadering terug te zien op de website debatgemist.tweedekamer.nl. Het gaat in eerste instantie om een proef van een halfjaar.

In het archief van de site zitten nu al opnamen van alle plenaire debatten vanaf 26 oktober, de dag waarop premier Rutte de regeringsverklaring aflegde. Bezoekers kunnen zoeken op datum, onderwerp en sprekers.

In mei van dit jaar kondigde Verbeet al aan dat de Kamer deze service zou gaan verlenen. De start was dit najaar voorzien. Dat is wat later geworden. Verbeet zei destijds dat de site er zou komen omdat ze van burgers veel vragen kreeg over de mogelijkheid om achteraf Kamerdebatten te bekijken.

Verbeet meldde verder dat de Kamer in 2010 880 uur vergaderde. Dat was 300 uur minder dan vorig jaar. De verklaring daarvoor ligt in de verkiezingen. Na de val van het kabinet-Balkenende in februari stond de wetgevingsmachine plotseling stil. Ook tijdens de formatie waren er niet veel onderwerpen die besproken konden worden. Na de start van het kabinet is het ook altijd relatief rustig omdat de Kamer pas nota’s en wetten van de nieuwe regering kan bespreken als deze er zijn. De nieuwe ploeg heeft tijd nodig om plannen te smeden. Wat dat betreft kan de Kamer er volgend jaar flink tegenaan.

Verbeet deelde tot slot mee dat het aantal spoeddebatten in 2010 een stuk lager lag dan in 2009, namelijk 46 tegenover 62. Nu is dat een iets vertekend beeld want op de agenda van de Kamer staat namelijk nog negen spoeddebatten te wachten, onder andere over een onderzoeksrapport over babysterfte, de problemen in Gouda en de arrestatie van WikiLeaksvoorman Julian Assange. Ook wat de spoeddebatten betreft, kunnen de Kamerleden er in het volgende kalenderjaar dus stevig tegenaan.


Agenda

De Tweede Kamer vergadert deze week niet. De Kamerleden zijn de komende weken met kerstreces. De eerste vergaderdag in het nieuwe jaar staat gepland voor dinsdag 11 januari.


Uitspraak van de week

„Als nu in de ministerraad een van de collega’s zegt dat hij een consultant inhuurt, houden we hem even onder water.”

Premier Rutte in weekblad Elsevier over de prioriteit van het kabinet om de overheid te verkleinen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer