Binnenland

Waterschap hoeft schade dijkdoorbraak Wilnis niet te betalen

WILNIS (ANP) – Het waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek hoeft voorlopig niet op te draaien voor de kosten van een dijkdoorbraak in Wilnis in 2003.

17 December 2010 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 12:56
Het waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek hoeft voorlopig niet op te draaien voor de kosten van een dijkdoorbraak in Wilnis in 2003.
Het waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek hoeft voorlopig niet op te draaien voor de kosten van een dijkdoorbraak in Wilnis in 2003.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. De aansprakelijkheid van het waterschap staat nog niet vast volgens de Hoge Raad. Het rechtscollege vernietigde vrijdag een arrest van het Amsterdamse gerechtshof.

Honderden inwoners van Wilnis moesten destijds worden geëvacueerd. De gemeente Ronde Venen en een aantal gedupeerde inwoners spanden een zaak aan tegen het waterschap. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat het waterschap verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de waterkering. De Hoge Raad oordeelde dat of de dijk veilig was ook afhangt van de toenmalige stand van de wetenschap en techniek. De Hoge Raad verwijst de zaak naar het gerechtshof in Den Haag.

Volgens de gemeente Ronde Venen voldeed de dijk niet aan de veiligheidseisen. Volgens het waterschap was de doorbraak te wijten aan langdurige droogte. De rechtbank gaf vier jaar geleden het waterschap gelijk omdat droogte in 2003 niet werd gezien als een gevaar. De gemeente ging in hoger beroep en het gerechtshof stelde dat het waterschap als eigenaar van de dijk ondanks het gebrek aan kennis op dat punt toch verantwoordelijk was voor de schade.

De Hoge Raad vindt dat het gerechtshof Amsterdam een te streng criterium heeft gebruikt. Of de dijk destijds voldeed aan de veiligheidseisen die men daaraan mocht stellen, hangt volgens het rechtscollege van de omstandigheden af, zoals van wat naar de toenmalige stand van wetenschap en techniek bekend kon zijn over de gevaren van droogte. Zulke omstandigheden heeft het hof ten onrechte buiten beschouwing gelaten, aldus de Hoge Raad.

Het waterschap Amstel Gooi en Vecht is opgelucht met de uitspraak van de Hoge Raad. Dijkgraaf Johan de Bondt is blij dat „een bizarre uitspraak van het gerechtshof” nu van tafel is.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vorig jaar het waterbeheer in Nederland op zijn kop gezet door te stellen dat de eigenaar van de dijk verantwoordelijk is voor de schade, stelt dijkgraaf de Bondt. Een dijkdoorbraak eens in de honderd jaar is volgens hem een ingecalculeerd risico.

Door het oordeel van de Hoge Raad gaat de dijkgraaf vol vertrouwen naar de volgende behandeling van het gerechtshof in Den Haag. Minder blij is hij voor de gedupeerden uit Wilnis die nu nog zeker een jaar moeten wachten voor ze weten waar ze aan toe zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer