Japanners maken spermacellen uit stamcel
Onderzoekers van het Mitsubishi Kagaku Institute of Life Sciences in Tokio zijn er met wat kunstgrepen in geslaagd spermacellen te produceren met behulp van embryonale muizenstamcellen, meldt het Britse wetenschapsblad New Scientist. Het nieuws volgt op een bericht uit Science van 1 mei, waarin Amerikaanse onderzoekers beschrijven hoe ze eicellen en zelfs complete embryo’s kunnen kweken uit embryonale muizenstamcellen.
De Japanse wetenschapper Toshiaki Noce beschrijft dat de stamcellen in zijn kweek zich ontwikkelen tot allerlei soorten cellen, waaronder geslachtscellen. In de celkweek stoppen de geslachtscellen met groeien, maar nadat hij ze heeft geïmplanteerd in muizentestikels, blijken de cellen zich na drie maanden te hebben omgevormd tot spermacellen.
De volgende stap is het bevruchten van eicellen met deze spermacellen, om te ontdekken of de zaadcellen afwijkingen vertonen. De grote vraag is of de ontstane embryo’s zich ontwikkelen tot gezonde muizen.
Wanneer de methode ook bij mensen werkt -wat nog maar de vraag is- ligt de weg open naar onderzoek met menselijke ei- en spermacellen. Dat brengt enorme ethische consequenties met zich mee, nog afgezien van het feit dat voor dat onderzoek embryonale stamcellen van menselijke oorsprong zijn gebruikt. Een vergaand gevolg is dat mannen die geen zaadcellen produceren, zo toch via een omweg voor nageslacht kunnen zorgen.