Kerk & religie

Kerken reageren op ”Armoedesignalement”

DEN HAAG – Met het project SchuldHulpMaatje reageren de gezamenlijke kerken op het signaal van het SCP over de armoede in Nederland.

Kerkredactie
16 December 2010 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 12:56
Foto ANP
Foto ANP

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) publiceerde deze week het ”Armoedesignalement 2010”, waarin het concludeert dat de armoede onder de Nederlandse bevolking, vooral onder kinderen, is toegenomen. Circa 311.000 kinderen leefden in 2009 onder de armoedegrens. Eenoudergezinnen en bijstandhuishoudens zijn het zwaarst getroffen. De gezamenlijke kerken bieden een „tegenbeweging” door de lancering van het project SchuldHulpMaatje, waarmee de mensen die het hardst getroffen zijn door de armoede of die dreigen in de armoede terecht te komen, worden geholpen. „Goed toegeruste vrijwilligers bieden ondersteuning aan mensen met financiële problemen. Zij zijn ook inzetbaar voor schuldpreventie. Om de kwaliteit van de hulp te garanderen mag alleen wie een certificaat haalt aan de slag. Ieder jaar opnieuw wordt beoordeeld of deze kan worden verlengd”, stellen de kerken.

Het project SchuldHulpMaatje is een initiatief van Kerk in Actie, het landelijk Katholiek Diaconaal Beraad, Samen Kerk In Nederland, de Evangelische Alliantie en de Protestants Christelijke Ouderenbond. De partners werken samen met het Platform voor Christelijke Schuldhulppreventie, waarin vier professionele bureaus voor schuldhulp participeren.

De overheid verleent een jaar lang subsidie om het maatjesproject van de grond te tillen. Volgend jaar zomer moet SchuldHulpMaatje voldoende fondsen beschikbaar hebben om zelfstandig te functioneren.

In Den Haag is het project inmiddels gestart. In Lelystad, Delft en Hellendoorn staat het in de startblokken. Naar verwachting zullen het komende halfjaar nog zo’n twintig plaatsen in het land volgen. Inmiddels zijn op drie plaatsen circa veertig maatjes opgeleid. Het is de bedoeling dat in totaal zo’n 600 maatjes worden toegerust, die ieder zo’n twee à drie cliënten kunnen helpen.

Met het project SchuldHulpMaatje, dat voor zowel kerkelijken als buitenkerkelijken is bestemd, nemen de kerken de instellingen voor maatschappelijk werk, sociale diensten en kredietbanken werk uit handen. „De vrijwilligers van SchuldHulpMaatjes werken met deze instellingen samen. Zij hebben tijd voor langdurige begeleiding en persoonlijke aandacht. Dat is van niet te onderschatten belang voor iemand die het lastige traject van schuldhulp moet doorlopen. Een maatje wil ook daarna nog een periode langszij blijven om terugval te helpen voorkomen. Ook wie onvoldoende grip heeft op zijn financiën en wil voorkomen dat het uit de hand loopt, kan een beroep doen op een SchuldHulpMaatje.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer