Economie

Oer-Hollandse kaas bereid volgens sharia

AMERSFOORT – Veel Hollandse kaas wordt bereid volgens de islamitische wetgeving. Consumenten kopen halalproducten zonder het te weten.

16 December 2010 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 12:56
Foto ANP
Foto ANP

Veel kaas, melkpoeder, suiker en babyvoeding in de schappen van de supermarkt is geproduceerd volgens de islamitische wetgeving. Geen consument die het weet. FrieslandCampina, de Suiker Unie en Friso vermelden het niet op hun etiketten.

Nederlandse zuivelfabrieken worden gekeurd door Hallal Voeding en Voedsel, die onder toezicht valt van een islamitische raad uit Saudi-Arabië, zo bleek woensdagavond uit een uitzending van het actualiteitenprogramma Uitgesproken EO.

FrieslandCampina maakt voor zijn kazen gebruik van stremsel (dierlijke enzymen), afkomstig van ritueel geslachte koeien, erkent een woordvoerder. Bij zo’n slacht wordt de kop van het dier naar Mekka gericht, terwijl de naam van Allah wordt aangeroepen: „God is groot” of „God is almachtig.”

De zuivelproducent vermeldt op het etiket echter nergens dat de kaas voldoet aan voorschriften uit de shariawetten. „Wij zien geen reden om dat te vermelden”, aldus een woordvoerder. Ook het feit dat de consument recht heeft op informatie, verandert daar niets aan. „Wij produceren voor de hele Nederlandse markt, niet voor één doelgroep.”

FrieslandCampina wijst erop dat er geen wettelijke verplichting is voor een melding. Als de Nederlandse consument dat wil, moet de overheid daar via wetgeving voor zorgen, verklaart de woordvoerder. De kwestie ligt echter gevoelig. Vanmorgen was de top van FrieslandCampina in „crisisberaad” bijeen. „Opmerkingen van consumenten worden meegenomen.”

Hoogleraar multiculturalisme Afshin Ellian noemt het in de EO-uitzending „moreel onaanvaardbaar” dat FrieslandCampina niet vermeldt dat zijn kaas aan de sharia voldoet. „De Nederlandse burger heeft recht op informatie. Multinationals worden door hun producten gedwongen respect op te brengen voor de islam.”

De Consumentenbond laat weten het belangrijk te vinden dat de consument keus heeft. Vermelding of een voedingsmiddel al dan niet halal is, helpt daarbij. „We hebben echter nog geen geluiden gehoord dat onze leden dit erg belangrijk vinden.”

PvdA en CU vinden dat op de verpakking hoort te staan of een product halal is. „Geen vermelding voedt de gedachte dat er iets gaande is in Nederland. Het wakkert angst voor islamisering aan”, aldus de CU. Het CDA ziet geen problemen. „Wij eten geen etiketten.”

Zwakke broeders

Moslims vragen zich inmiddels zelf af of het eten van kaas van ‘ongelovigen’ is toegestaan, aldus imam Abdullah Haselhoef. Sommige moslims zijn verontrust over het feit dat bij de bereiding van kaas, boter en karnemelk stremsel toegevoegd wordt dat van niet-islamitisch geslachte koeien afkomstig is.

De niet onomstreden imam wijst naar een uitspraak van de profeet: „Allah heeft jullie zekere verplichtingen opgelegd. Verwaarloos ze daarom niet, Hij heeft gezwegen over andere dingen uit genade voor jullie en niet uit vergeetachtigheid, stel er daarom geen vragen over.”

Haselhoef verwijst verder naar de uitleg van imam Aboe Haniefaa, overgeleverd van imam Ahmed, die stelt dat stremsel afkomstig van kadavers die niet volgens de sharia zijn geslacht, toch rein is. „Het is correct dat hun kaas (van de ongelovigen) halal is, en dat het stremsel en de melk van dode dieren rein is.”

Nederlandse producenten lijken echter ook nadrukkelijk rekening te willen houden met de zwakke moslimbroeder en bieden kaas, melkpoeder, smeerkaas en suiker voor de zekerheid toch maar volledig halalproof aan. Halal is big business.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer