Taxi’s veel vaker doelwit overvallers
Het aantal overvallen op taxi’s is tussen 1995 en 2002 verdrievoudigd. Dat blijkt uit een rapportage van de dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) die dinsdagmorgen werd uitgebracht.
Het aantal berovingen steeg in de periode tussen 1995 en 2002 van 59 naar 168. In 30 procent van die gevallen werd geweld gebruikt.
De NRI vermoedt dat de stijging van het aantal overvallen te maken heeft met de komst van veel nieuwe taxibedrijven waarvan de chauffeurs niet op de hoogte zijn van voorzorgsmaatregelen die berovingen tegengaan. Sinds 2000, het jaar waarin de Taxiwet werd versoepeld, is er een flinke groei van het aantal nieuwe bedrijven.
De dienst beveelt de chauffeurs, na overleg met de taxibranche, aan om zo weinig mogelijk geld in hun voertuigen te bewaren. Ook het afrekenen met betaalpassen in plaats van contant geld moet de auto’s tot een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers maken.
Daarnaast adviseert de politie taxibedrijven altijd aangifte te doen van een beroving, goede opleidingen voor chauffeurs te verzorgen en camera’s en alarmsystemen in de voertuigen te installeren.
De NRI verricht momenteel nog onderzoek onder verdachten en gedetineerde daders van taxiovervallen om de achtergronden van de overvallen te achterhalen.
Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer in Den Haag noemt de toename van het aantal overvallen „zorgwekkend.” „Het is een verschijnsel dat past bij de algehele verharding van de maatschappij. Een taxi rijdt op straat en is een makkelijk doelwit”, reageert een woordvoerder van KNV.
Volgens hem stimuleert de vervoersorganisatie het gebruik van pinpassen en creditcards bij het afrekenen in de taxi. Ook wordt er in de chauffeursopleidingen aandacht geschonken aan het veiligheidsaspect. Zo geeft KNV cursussen in het reageren op gevaarlijke situaties. KNV zegt blij te zijn met het lik-op-stukbeleid dat politiekorpsen hanteren bij taxigeweld. „De politie treedt meteen op. De overval is dan niet langer meer een administratieve afhandeling”, aldus de woordvoerder.