Eetpatroon draagt bij aan diabetes
UTRECHT – Mensen met overgewicht en een eetpatroon dat vooral bestaat uit friet, snacks en frisdrank hebben meer kans op diabetes dan mensen met overgewicht die gezonder eten en drinken.
Dat concludeert Florianne Bauer in haar onderzoek naar eetgedrag en gezondheid onder 20.000 Nederlanders, waarop zij vandaag promoveerde aan het UMC Utrecht.
Via vragenlijsten analyseerde Bauer het eetgedrag van mensen met overgewicht (body mass index van 25 of meer). Op basis hiervan verdeelde ze hen in twee groepen. Een groep met een eetpatroon bestaande uit voornamelijk vis, rauwe groenten, wijn en kip; en een andere groep met een menu van voornamelijk friet, snacks en frisdrank. De vragenlijsten werden halverwege de jaren negentig afgenomen, in de tien jaar erna volgden onderzoekers de gezondheid van de deelnemers. In totaal kregen 831 personen diabetes.
De mensen met overgewicht en het eetpatroon met friet, snacks en frisdrank blijken vaker te roken en minder te bewegen. Bovendien hebben ze een grotere kans op diabetes type 2 dan de andere groep, ondanks dat beide kampen met overgewicht. Dit betekent dat het eetpatroon, los van te dik zijn, een risicofactor vormt voor het ontstaan van diabetes.
Weinig bewegen verhoogt het risico op diabetes type 2 bovendien nog meer. Bauer concludeert daarom dat de strijd tegen diabetes niet alleen gericht moet zijn op afvallen, maar ook op een goed eetpatroon en voldoende beweging.
Bauer bestudeerde ook genen die samenhangen met lichaamsgewicht. Bij zeven genvarianten vond ze een verband met overgewicht.