Groep EU-landen krijgt aparte octrooiregeling
BRUSSEL (ANP) – Een groep van achttien EU-lidstaten, waaronder Nederland, krijgt een gezamenlijke octrooiregeling.
De EU-bewindslieden van Economische Zaken hebben dat vrijdag afgesproken, zo liet staatssecretaris Bleker na afloop weten.
De EU-landen hebben meer dan tien jaar onderhandeld over een Europees octrooi, maar ze konden niet op één lijn komen. Spanje en Italië blijven dwarsliggen. Het belangrijkste conflictpunt is het aantal talen waarin een octrooiaanvraag vertaald moet worden. De Europese Commissie wil dat aantal beperken tot drie (Engels, Frans en Duits), omdat de aanvraag anders te duur wordt. Maar Spanje en Italië kunnen niet accepteren dat hun eigen taal uit de boot valt.
„Unanimiteit zit er niet in”, aldus Bleker, nadat huidig EU-voorzitter België gisteren hetzelfde had geconcludeerd. Gezien het grote economische belang van een gezamenlijk octrooi gaan de achttien landen nu een kopgroep vormen. Zeven andere lidstaten kijken de kat nog uit de boom, maar sluiten zich er mogelijk bij aan.
De Europese Commissie zal volgende week de procedure voor de samenwerking van de achttien in gang zetten. Daarna moet het Europees Parlement zich erover uitspreken. In de tweede helft van volgend jaar kan naar verwachting het definitieve besluit worden genomen. Bleker denkt dat het gezamenlijke octrooi in de loop van 2012 in werking kan treden.
Overigens leggen Italië en Spanje zich niet bij de gang van zaken neer. Ze willen de kwestie voorleggen aan de EU-leiders. Mogelijk gebeurt dat op een EU-top die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt.
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft veel baat bij een ruimere octrooiregeling. Nederland staat in de EU op de derde plaats wat betreft het aantal octrooiaanvragen. Bedrijven moeten nu nog in elk EU-land een aparte octrooiaanvraag doen. Dat kost veel tijd en geld.