Nederlander controleert verkiezingen Kosovo
PRISTINA (ANP) – Een Nederlandse diplomaat speelt zondag een belangrijke rol tijdens de verkiezingen in Kosovo. Pieter Feith, sinds 2008 de belangrijkste bestuurder in het Balkanstaatje, ziet toe op een eerlijk verloop van de stembusgang. Het is de eerste keer dat er landelijke verkiezingen worden georganiseerd in Kosovo, sinds dat zich in februari 2008 afscheidde van Servië.
Tijdens de verkiezingen geldt de PDK-partij van premier Hashim Thaci volgens recente peilingen als grootste kanshebber op de overwinning. Meer dan 120 teams van internationale waarnemers, onder wie veel diplomaten uit EU-landen, zijn zondag aanwezig in Kosovo om de stembusgang in de gaten te houden.
„Als Europese Unie willen we erop toezien dat deze verkiezingen voldoen aan de hoogste internationale standaarden”, aldus Feith in een recente verklaring. De Nederlander vertegenwoordigt de 72 landen, waaronder 22 van de 27 EU-lidstaten, die de onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend.
De zeer ervaren diplomaat Feith heeft als speciale gezant veel macht in Kosovo. Hij kan door het parlement aangenomen wetten vernietigen en overheidsfunctionarissen ontslaan, een bevoegdheid waarvan hij in de praktijk overigens hoogst zelden gebruikmaakt.
Kosovo kampt met grote problemen. Ongeveer de helft van de beroepsbevolking staat te boek als werkloos. En de georganiseerde criminaliteit heeft veel macht in het land, waar naar schatting 2,2 miljoen mensen wonen.
Circa negen op de tien Kosovaren is etnisch Albanees. Daarnaast wonen er circa 120.000 etnische Serviërs in Kosovo. Deze minderheid woont voornamelijk in het noordelijke deel van Kosovo, dat grenst aan Servië.
De relatie tussen de beide buurlanden is nog altijd uiterst kil. Servië weigert de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen en stuurt de laatste tijd nadrukkelijk aan op een scheiding van Kosovo. Het noordelijke deel van Kosovo zou dan weer Servisch grondgebied worden. Etnisch Albanese politieke partijen willen niets weten van deze optie.