Consument

RD-lezer kookt behoorlijk wild

Het was een gok natuurlijk, want zo veel mensen eten er geen wild – dus hoeveel mensen zouden het überhaupt koken? Maar ze kwamen binnen hoor, de recepten met een wild dier in de hoofdrol.

Ellen van de Beek en Mariëlle Oussoren-Buys
10 December 2010 15:44Gewijzigd op 14 November 2020 12:52
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Wild is vlees met karakter, zei Reijer Evers, eigenaar van restaurant ’t Edelhert in Elspeet, in oktober in de speciale Pluspunt rondom de jacht. „Het is bijzonder.”

Wellicht omdat wild van zichzelf al zo bijzonder is, waren de recepten die lezers instuurden voor de wildreceptenwedstrijd niet heel erg uitgesproken. Geen extreme liflafjes, niet bijzonder veel toeters en bellen. En dat is eigenlijk maar gelukkig ook, want de smaak van wild heeft geen tierlantijntjes nodig.

Als winnaar wees onze jury de familie W. Jansen uit Aalten aan, met haar ”Herfst uit de wok”. Waarom? Omdat het nu juist een totaal niet traditionele manier is om wild te bereiden. Wokken komt uit het Oosten en reewild loopt op de Veluwe. Maar juist daarom én omdat er geen instantsauzen of wokpasta’s aan zijn toegevoegd, trok dit recept de aandacht. Het gerecht is een laagdrempelige kennismaking met wild: het is snel klaar, gemakkelijk te bereiden en reebiefstuk heeft een zachte smaak. Leuke combinatie van een (voor westerse begrippen) moderne bereidingswijze en traditionele combinaties (wild met bospaddenstoelen en rode wijn). De saffraan geeft een verrassende twist.

De jury was ook erg gecharmeerd van de ”Hazenbout met bruin bier” van J. Witsel uit Krabbendijke. Hij stuurde een sympathiek, eenvoudig recept in waarvan de ingrediënten gewoon allemaal bij elkaar in de pan kunnen. Met het bruin bier en de tuttifrutti krijgt het gerecht een winters karakter. En inderdaad: laat de haas maar voor zichzelf spreken.

Een combinatie van gelardeerde fazant en zuurkool achtte de jury zeker een prijs waard. Dit recept van Hanneke van Maanen-Kooistra uit Meteren is niet bijster verrassend, wel vakkundig bereid, waardoor het vlees zijn karakteristieke smaak behoudt. „Mijn man jaagt zelf ook”, vermeldde Hanneke, en aan het recept is af te lezen dat de familie bekend is met de jachttradities: een plak vet spek op een fazant binden is echt een traditionele en karakteristieke manier om dit wilde pluimvee te bereiden.

Ten slotte koos de jury voor de geglaceerde reebiefstuk van Jantine van Dompselaar uit Wieringerwaard. Om z’n originaliteit: glaceren is niet alledaags. Ook de combinatie vond de jury goed gevonden: zoete aardappelen en noten. Nét iets bijzonderder dan een gewoon gebakken biefstukje.

Omdat we in de krant maar vier recepten kwijt kunnen en we graag meer lekkere recepten willen publiceren, staat er nog een selectie op onze website.

De winnaar ontvangt een dinerbon van 50 euro, de andere drie winnaars krijgen het boek ”Wild! Nieuwe recepten voor alle seizoenen” van Joyce Huisman thuisgestuurd. Het boek, waarvan uitgeverij Terra Lannoo drie exemplaren beschikbaar stelde, is tot stand gekomen in samenwerking met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en 29 Achterhoekse restaurants.

De winnaars zouden theoretisch gezien hun prijzen al hebben ontvangen, maar waarschijnlijk zorgt het stakende TNT voor wat vertraging. Wees gerust: ze zijn in aantocht!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer