Lomborg : Als een Don Quichot in gevecht met het klimaat
CANCUN – De strijd tegen de wereldwijde opwarming begint inmiddels Don Quichotachtige trekjes te krijgen, vindt de Deense klimaatscepticus Bjørn Lomborg.
Lomborg verwacht dat de Europese Unie bij een mislukking in Cancun zichzelf een emissiebeperking zal opleggen van 20 procent in 2020 en 20 procent van haar energie duurzaam zal willen opwekken. „Maar de echte les die Europa hieruit moet trekken is dat het tijd is om de Don Quichotachtige kruistocht tegen CO2 te staken”, aldus de Deen vandaag in de Financial Times.
Het is eigenaardig dat sinds de eerste top –in Rio de Janeiro in 1992– is geprobeerd om de CO2-uitstoot te verminderen. Het heeft echter niet geholpen om de temperatuurstijging te stoppen, constateert de Deen.
„Deze aanpak werkt ook economisch gezien niet. Als de temperatuurstijging onder de 2 graden moet blijven, kost dat 40.000 miljard dollar tot 2100, terwijl elke gespendeerde dollar voor slechts 2 cent klimaatschade voorkomt, aldus klimaateconoom Richard Tol.”
Ook politiek gezien werkt deze aanpak niet, vervolgt Lomborg. „Buiten Europa zijn er nauwelijks regeringen die een CO2-uitstootreductie vastleggen.”
Bovendien voorspellen de standaard klimaatmodellen volgens Lomborg dat alle huidige inspanningen van de EU tot 0,05 graden temperatuurdaling leiden in het jaar 2100 – „te klein om te meten.”
Het voorstel om de uitstoot van CO2 te beperken met 30 procent kost Europa jaarlijks 550 miljard dollar. Dat levert een extra temperatuurdaling van slechts 0,01 graad op in 2100.
Lomborg: „Het is slimmer om groene vormen van energie zo goedkoop te maken dat niemand er nog over peinst om fossiele brandstoffen te gebruiken. Een investering van 100 miljard dollar per jaar is daarvoor voldoende. Als China en India ons voorbeeld volgen, daalt ook de uitstoot van CO2 drastisch.”