Grens van 2 miljard pintransacties gepasseerd
AMSTERDAM – Nederland heeft er twintig jaar op moeten wachten, maar de twee miljardste pintransactie in één jaar tijd werd vanmorgen gedaan bij bakker Van Leeuwen in het Noord-Hollandse Kudelstaart.
Het record betekent volgens Currence, het bedrijf achter PIN, dat per Nederlander dit jaar gemiddeld ruim 120 keer met de betaalpas is afgerekend. Nederland schaart zich daarmee in de internationale top-5 van het elektronisch betalen. Alleen de Scandinavische landen blijven ons land voor.
Het duurde van 1990, toen het pinnnen werd geïntroduceerd, tot het jaar 2002 voordat het aantal pin-transacties op jaarbasis boven de 1 miljard uitkwam. Voor de sprong naar 2 miljard transacties was geen 12 maar 8 jaar nodig. Volgens Currence hebben met name campagnes daaraan bijgedragen, zoals het in 2007 geïntroduceerde ”Klein bedrag? Pinnen mag!”, waarin Currence samenwerkt met banken, winkeliers en horecabedrijven. Die gezamenlijke aanpak resulteerde in een jaarlijkse groei van het aantal pintransacties met meer dan 10 procent.
Directeur Piet Mallekoote van Currence verwacht dat de groei van het elektronisch betalen de komende jaren verder zal doorzetten. „Er is nog een heel stuwmeer aan contante transacties”, stelt hij, „vooral in het segment beneden de 20 euro.” Jaarlijks betalen Nederlanders gezamenlijk 5 miljard keer en slechts 40 procent hiervan wordt gepind. „Als we dat stuwmeer kunnen vervangen door elektronische betalingen, besparen we als maatschappij elk jaar tientallen miljoenen euro’s, die met de verwerking van contant zijn gemoeid”, meent hij. „Bovendien is pinnen gemakkelijker en veiliger, want hoe minder er in de kassa aanwezig is, hoe kleiner de kans op overvallen.”