Staking legt openbaar leven Frankrijk stil
Het openbare leven in Frankrijk is dinsdagmorgen vrijwel tot staan gekomen door een nationale staking. Er reden nagenoeg geen bussen en treinen en de scholen bleven dicht. Op de luchthavens viel ongeveer 80 procent van de vluchten uit. In Parijs bleef 90 procent van het metroverkeer staan.
De vakbonden hadden 13 mei tot nationale stakingsdag uitgeroepen om te protesteren tegen de plannen van de regering de pensioenregelingen te wijzigen. Om de oudedagsuitkering in de overheidssector betaalbaar te houden – tot 2020 heeft Frankrijk daarvoor ongeveer 50 miljard euro nodig – wil de regering onder meer de duur van de premiebetalingen verlengen van 37,5 tot veertig jaar.
In ruim honderd steden zijn grote demonstraties aangekondigd. Volgens de bonden gaat het om de grootste acties sinds 1995, toen er ook tegen pensioenplannen van de regering werd geprotesteerd. De toenmalige regering–Juppé trok destijds na stakingen die het transport volledig hadden ontregeld, haar plannen in.
Volgens de vakbonden waren er dinsdag rond het middaguur ongeveer 800.000 mensen op de been om te protesteren. In Parijs telden ze er 250.000, in Marseille 200.000. De afgelopen maand leidden de pensioenplannen ook al tot acties, waardoor er nauwelijks meer spoor– en luchtverkeer mogelijk was. Later deze maand willen de bonden nog enkele dagen actie voeren.
De regering wil het pensioenstelsel wijzigen, omdat zonder veranderingen de uitkeringen over twintig jaar nog maar de helft van die van nu zullen zijn, zo heeft premier Jean–Pierre Raffarin gezegd. Op het ogenblik gaan er jaarlijks 500.000 Fransen met pensioen. De ’baby boomers’ van kort na de Tweede Wereldoorlog zorgen ervoor dat dat er vanaf 2005 jaarlijks 800.000 worden, aldus minister van Arbeid Francois Villon.