Politiek

VVD wil beter onderwijs voor werkzoekenden

DEN HAAG (ANP) – De VVD wil dat met ontslag bedreigd personeel en oudere werklozen het hele jaar terechtkunnen bij regionale opleidingscentra (ROC’s) voor om- en bijscholing. Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé van de regeringspartij kondigde dinsdag aan daarvoor te gaan pleiten bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken deze week.

7 December 2010 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 12:48

Volgens Dezentjé zijn ROC’s nu onvoldoende berekend op mensen die via om- en bijscholing snel nieuw werk hopen te vinden, omdat ze anders afhankelijk zijn of worden van een uitkering. „Een postbode die lasser wil worden, kan nu alleen maar bij de wisseling van het schooljaar beginnen, is twee jaar bezig met een cursus en het kost hem nog eens 7000 euro. Dat werkt natuurlijk niet”, aldus het liberale Kamerlid.

Al eerder waarschuwde de Algemene Rekenkamer voor het slechte onderwijsaanbod aan werklozen. ROC’s zouden in de regio onvoldoende samenwerken en niet flexibel zijn. De scholing zou zich vooral richten op ‘gewone’ leerlingen, omdat het financieel vaak niet aantrekkelijk is om mensen op verschillende momenten in het jaar te laten instromen en kleinere onderwijspakketten op maat aan te bieden.

Dezentjé wijst er zelf op dat haar partij 175 miljoen euro wil bezuinigen op het volwassenonderwijs. Ook wil het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV snijden in de re-integratiemiddelen. Maar volgens het VVD-Kamerlid gaat het er juist om dat de hulp aan werkzoekenden selectiever wordt ingezet.

Dezentjé stelt dat er al enkele ROC’s om- en bijscholing op maat aanbieden aan mensen die zicht hebben op een andere baan. Hierbij moet ook beter worden samengewerkt met het bedrijfsleven. „Het heeft geen zin om dure trajecten van twee jaar aan te bieden als een postbode niet weet of hij wel lasser kan worden”, stelde zij.

Verder verwacht de VVD-politica dat werkgevers en vakbonden afspraken maken over hoe mensen daadwerkelijk langer gaan werken met het verhogen van de AOW-leeftijd. Dat kan volgens haar alleen als ook met scholing in ouderen wordt geïnvesteerd. Bovendien moeten regels die werknemers vanaf een bepaalde leeftijd duurder maken, zoals extra verlofdagen, worden geschrapt in cao’s. Anders mogen deze cao’s volgens de VVD niet meer algemeen verbindend verklaard worden voor alle bedrijven in een sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer