CGK bevragen Free Church over prof. Macleod
De Christelijke Gereformeerde Kerken moeten de Free Church van Schotland bevragen over uitlatingen van haar hoogleraar prof. Donald Macleod. Dat zei prof. dr. J. W. Maris als preadviseur van de synode aan de desbetreffende deputaten gisteren tijdens de synode in Nunspeet. Het ligt volgens hem in de lijn der verwachting dat dit ook gebeurt.
Prof. Maris maakte de synode erop attent dat de Christelijke Gereformeerde Kerken een relatie hebben met zowel de Free Church of Scotland (FCS) als de daarvan losgeraakte Free Church of Scotland (Continuing) (FCSC).
Prof. Maris riep in herinnering dat prof. Macleod zich publiekelijk zeer denigrerend heeft uitgelaten over de gereformeerde oecumenische contacten zoals die worden onderhouden binnen de International Conference of Reformed Churches (ICRC). Van dat internationale oecumenische gezelschap maken vanuit Nederland zowel de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) als de Christelijke Gereformeerde Kerken deel uit.
De synodeadviseur merkte op dat prof. Macleod met zijn grievende opmerkingen indirect ook de CGK denigrerend heeft bejegend. Het voorstel van de preadviseur is om de FCS te vragen of de opmerkingen van de hoogleraar ondertussen al formeel weersproken zijn. De synodecommissie vindt dat het van wijs deputatenbeleid getuigt dat zowel met de FCS als met de FCSC correspondentie wordt aangegaan.
De bespreking van de rapportage van deputaten voor de correspondentie werd onderbroken, zodat er geen besluitvorming plaatshad. In het op tafel liggende voorstel staat dat de CGK binnen de ICRC voluit moeten participeren en dat daarbinnen bevorderd moet worden dat er van de ICRC een duidelijk geluid uitgaat. Verder wil men, gezien de ervaringen tijdens de laatstgehouden ICRC–bijeenkomst in Philadelphia, aandringen op een verbeterde vergaderstructuur. Ook kwam er het verzoek om meer aandacht te schenken aan kerkelijke relaties in het nieuwe Europa.
Vrouw en ambt
Het christelijke gereformeerde rapport ”Vrouw en ambt” is toegestuurd aan de Eglises Réformées Evangéliques Indépendantes (EREI) in Frankrijk. Het ligt daar echter nog onvertaald. Maar via prof. dr. H. G. L. Peels wordt zorg gedragen voor vertaling, zodat het ook in die situatie dienstbaar kan zijn aan een schriftuurlijke visie op de vrouw in het ambt. Vanuit de synode klonk de oproep om ten aanzien van de vrouw in het ambt actiever het eigen standpunt uit te dragen binnen de Igrejas Evangelicas Reformadas no Brasil (IERNB).