„België in problemen door lange formatie”
BRUSSEL (ANP) – België moet dringend een nieuwe regering hebben. De politieke instabiliteit die het gevolg is van de voortslepende kabinetsformatie „zorgt voor een psychologisch klimaat waardoor we het binnen enkele weken moeilijk kunnen krijgen”. Demissionair minister van Financiën Didier Reynders heeft dat maandag gezegd in de Vlaamse krant De Morgen.
Ook demissionair premier Yves Leterme maakt zich zorgen. „Om uit de gevarenzone te blijven, moeten we gewoon zo snel mogelijk een regering hebben. Het wordt gevaarlijk als we moeten praten over onze schuld en onze capaciteit om die af te bouwen.”
België doet het wat betreft het begrotingstekort niet slecht vergeleken met veel andere eurolanden, maar het heeft wel een staatsschuld van bijna 100 procent van het bruto binnenlands product. Vorige week leek het land onder vuur te komen liggen van de financiële markten.
Hoewel de rente op Belgische staatsobligaties inmiddels weer wat gezakt is, blijft de situatie volgens Reynders zorgelijk. Door het succesvolle voorzitterschap van de EU heeft België op dit moment nog een positief imago in Europa, stelt hij. „Maar wat daarna? Vanaf eind dit jaar kunnen we in moeilijkheden geraken.” Het Belgische EU-voorzitterschap eindigt op 31 december.
Reynders zegt zijn EU-collega’s langzamerhand niet meer te kunnen uitleggen waarom de formatie in zijn land zo lang duurt. Overigens is de eigen partij van de Franstalige liberaal niet bij de regeringsonderhandelingen betrokken.
Ook gouverneur Guy Quaden van de Belgische Nationale Bank sprak maandag de hoop uit dat er snel een nieuwe regering aantreedt, liefst binnen enkele weken. Die moet volgend jaar zeker 2 miljard bezuinigen om te zorgen dat het begrotingstekort blijft dalen. Quaden presenteerde nieuwe cijfers waaruit blijkt dat de Belgische economie dit jaar met 2,1 procent groeit, dat is 0,4 procent meer dan eerder geraamd.
EU-president Herman Van Rompuy, ruim een jaar geleden zelf nog premier van België, lijkt zich wat minder zorgen te maken over de toekomst van zijn land. Volgens hem is de financiële situatie van België in beginsel gezond. Wel waarschuwde ook hij voor de Vlaamse radio dat „het psychologisch klimaat als gevolg van een lange regeringscrisis een rol kan gaan spelen”.