WikiLeaks in het nauw
LONDEN (ANP/RTR/AFP) – De geruchtmakende onthullingssite WikiLeaks, die wereldwijd steeds meer in het nauw raakt, is vrijdagavond opgedoken op een Nederlands internetadres. De site wikileaks.nl wordt in de lucht gehouden door provider e-Dot uit Zoetermeer.
Ook omroep PowNed biedt de informatie, ‘uit sympathie’ voor WikiLeaks, door middel van een zogenoemde mirror site, een ‘kopie’ van WikiLeaks. Ook een Duitse en een Finse provider zijn WikiLeaks te hulp geschoten.
De geruchtmakende onthullingssite verloor eerder op de dag zijn gebruikelijke .org-adres bij Amerikaanse providers. Amazon wilde WikiLeaks plots niet langer helpen, omdat de site niet de rechten heeft van de onthulde geheime documenten. Het ontkent dat het heeft gehandeld onder overheidsdruk. Opvolger EveryDNS.net staakte de dienstverlening ook al snel, wegens massale aanvallen van hackers.
De site was toen zes uur uit de lucht. Daarna heropende redactiechef Julian Assange zijn ophef veroorzakende site op een Zwitsers adres (wikileaks.ch), dat daarna ook onbereikbaar werd.
WikiLeaks staat onder grote druk, sinds het vorig weekeinde begon met het onthullen van zo’n 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten. De berichten tonen hoe negatief VS-diplomaten denken over vele regeringsleiders. Dat leidt tot veel diplomatieke problemen voor de VS.
WikiLeaks voelt ook in Frankrijk de hete adem in de nek. De Franse regering wil dat de site geen hulp meer krijgt van Franse dienstverleners. De Franse minister van Industrie, Eric Besson, reageerde vrijdag woest toen bleek dat de Franse provider OVH de webhost is voor de onthullingssite. „Onaanvaardbaar”, zei de minister, die onderzoekt welke stappen mogelijk zijn.
WikiLeaks-chef Assange verzekerde zijn lezers vrijdag dat de Amerikaanse diplomatieke berichten niet zomaar verdwijnen als ze van een server zouden worden gehaald. Hij heeft de belangrijkste delen in gecodeerde vorm verspreid naar zo’n honderdduizend mensen. „Als er iets met ons gebeurt, worden de belangrijkste delen automatisch gepubliceerd”, vertelde de 39-jarige Australiër in een interview op de site van de Britse krant The Guardian. De archieven van de zogeheten ‘cable gate’ zijn bovendien in handen van meerdere nieuwsorganisaties.
Assange leeft momenteel ondergedoken wegens vele doodsbedreigingen. Onder meer een Canadese regeringsadviseur heeft gezegd dat Assange gedood zou moeten worden wegens zijn onthullingen. In het Guardian-interview zegt Assange dat deze adviseur, Tom Flanagan, aangeklaagd moet worden wegens het aanzetten tot moord.
Assange, die zegt wereldwijd te strijden tegen geheimgehouden onrechtvaardigheden, publiceert sinds 2006 geheime VS-informatie over de oorlog in Irak en Afghanistan en andere zaken.
Zelf kijkt hij niet op van de wereldwijde gevolgen. „Ik dacht dat het twee jaar zou duren in plaats van vier jaar, voordat anderen onze belangrijke rol zouden erkennen. Dus we liggen nog wat achter op schema en hebben nog veel werk te doen.”
Tegen Assange loopt bovendien een internationaal opsporingsbevel. Hij wordt in Zweden beschuldigd van onder meer verkrachting.