Muziek

Daniel Rodríguez: Zingend getuigen na 9/11

De aanslagen op de Twin Towers in New York brachten een keer in het leven van ”singing policeman” Daniel Rodríguez. „Mijn carrière werd mijn roeping.” De wereldbekende tenor bereidt zich voor op een tour in Nederland. Zaterdag laat hij zich in Apeldoorn vast horen.

3 December 2010 17:23Gewijzigd op 14 November 2020 12:46
De Amerikaanse tenor Daniel Rodríguez komt voor een korte tour naar Nederland. „God spaarde mijn leven en mijn stem om de gaven die Hij me gaf in te zetten voor een betere wereld.”  Foto André Dorst
De Amerikaanse tenor Daniel Rodríguez komt voor een korte tour naar Nederland. „God spaarde mijn leven en mijn stem om de gaven die Hij me gaf in te zetten voor een betere wereld.” Foto André Dorst

Als de naam ”Ground Zero” klinkt, valt Daniel Rodríguez (46) even stil. Hoe het was om van nabij getuige te zijn van de terreuraanslagen op 11 september 2001? „Verschrikkelijk. Ik heb alles gezien. Dingen die niemand ooit op tv wil zien: de Twin Towers die instortten, de mensen die eruit sprongen, rondvliegende ledematen van slachtoffers.”

Rodríguez werkte bij de politie van New York en bevond zich op de plek die na de aanslag Ground Zero zou gaan heten. Hij schoot te hulp, met gevaar voor eigen leven. „Mensen waren in paniek, gewond of gedood. Ook bevriende politie- en brandweermannen. Ik deed wat een politieman moet doen: beschermen en helpen, mensen redden, weghalen van die plek. Maandenlang was Ground Zero mijn werkplek.”

De agent werd beroemd vanwege zijn optreden tijden de officiële herdenkingsbijeenkomst in New York, die wereldwijd werd uitgezonden. „Al voor die tijd zong ik bij de politie, voor de stad, voor de gouverneur van de staat New York, voor president Bush, voor de tv. Door het optreden in de herdenkingsdienst voor 9/11 leerde de rest van de wereld me kennen.”

Het bleef niet bij die ene herdenkingsdienst. „Ik zong bij al de begrafenissen, meer dan honderd, soms twee of drie op een dag. Liederen van geloof, volksliederen als ”God Bless America”. Ik moest troost brengen aan de rouwende natie.”

Het werd zijn roeping. „De essentie van ieder leven is: laat de wereld beter achter dan je hem aantrof. Dat leerde ik in die tijd. Vóór 9/11 probeerde ik carrière te maken in de muziek: optredens, shows, operaconcerten. Maar toen ik zong op Ground Zero, realiseerde ik me dat God mijn leven en mijn stem had gespaard om de gaven die Hij me gegeven heeft in te zetten voor een betere wereld. Mijn carrière werd een roeping, een bediening. Ik voelde me verantwoordelijk om daar te zijn en iets positiefs te bieden. Ik moest dat wat God mij had gegeven, doorgeven aan de rest van de wereld.”

Muziek is altijd zijn leven geweest, zegt Rodríguez. „Toen ik 11 was, zong en acteerde ik al op mijn school in Manhattan. Op m’n 17e zong ik m’n debuutconcert met baritonrepertoire in New Yorks wereldberoemde concertzaal Carnegie Hall. Mijn droom was een muzikale carrière in de operawereld.”

Tegelijk was hij actief als zang- en bandleider in verschillende rooms-katholieke kerken. „Mijn ouders, die uit Puerto Rico komen, hebben me rooms-katholiek laten dopen. Mijn hele familie is christelijk. Degene die mij muzikaal coachte, was joods. Zowel in rooms-katholieke en pentecostale kerken als in de synagoge trad ik op. Ik heb dus verschillende soorten erediensten gezien. Denominaties zeggen me dan ook niet veel. Ik ben een ”born again” christen en treed op in kerken van allerhande signatuur. Waar Christus wordt verkondigd en het eeuwige leven, daar voel ik me thuis. Zo kom ik graag in de Chrystal Cathedral van dr. Robert Schuller.”

Toen Rodríguez op z’n 20e voor het eerst vader werd, zag zijn zangcoach een carrière in de operawereld niet meer zitten. „Hij wilde niet meer met me werken.” De tenor moest een baan gaan zoeken. Hij kwam bij het postkantoor terecht, waar hij een aantal jaar werkte.

Intussen bleef de muziek trekken. „Op m’n 24e kwam ik terug in de muziek, ’s avonds en in de weekenden. Ik was niet compleet zonder muziek. Als ik geen muziek maakte, was ik niet echt happy.”

Toen hij op z’n 30e bij de New Yorkse politie terechtkwam, werd hij algauw de ”singing policeman”. „Op de politieacademie vroegen ze me het volkslied te zingen bij een diploma-uitreiking. Het ging om een groot evenement – 2000 politieagenten studeerden af. Dus er waren veel tv-camera’s. Iedereen sprak erover: een politieman die zingt als de grote Spaanse operazanger Plácido Domingo.”

Van het een kwam het ander. Bij de politie vroegen ze hem een van de officiële vertolkers van het volkslied te worden. Vervolgens zong Rodríguez bij allerlei gelegenheden. De uitnodigingen kwamen van alle kanten, zelfs vanuit het Witte Huis.

Toen kwam de zwarte dag van 9/11, waardoor Rodríguez’ carrière een wending nam. Hij werkte nog drie jaar als politieagent, waarbij een deel van zijn tijd ingevuld werd als ”singing policeman”. Hij kreeg de ruimte om een jaar in Washington bij Plácido Domingo te studeren. Toen hij terugkwam, zei de politiecommissaris: „Wat doe je nog hier? De muziek, dat moet jouw leven zijn. Volg je hart.” „Hij hielp me om te kiezen voor een leven als fulltime zanger.”

Dat leven brengt met zich mee dat Rodríguez het hele jaar door ”on tour” is, vaak samen met zijn tweede vrouw, Marla. „Zij is operazangeres, ze heeft een heel mooie stem. Samen vormen we een perfect duo.”

Wat zijn missie is? „Niet alles wat ik doe, is in een christelijke setting; ik zing veel seculiere concerten. Maar ik doe dat als christen. Ook seculiere muziek heeft positieve boodschappen. Mensen vragen dan waarom ik dat soort muziek zing. Dan zeg ik dat ik christen ben en wil uitstralen wat Christus in mijn leven gedaan heeft. Daarom breng ik een positieve boodschap. Soms gaan mensen dan zoeken. God beweegt Zich niet alleen in de christelijke gemeenschap, maar ook in de wereld.”

Dat hij als ”America’s Beloved Tenor” inmiddels wereldberoemd is, doet hem naar eigen zeggen niets. „Mensen geven me deze naam. Ik ben een gewone man met een gave, die ik probeer te delen. Als bekend persoon heb je ook een grote verantwoordelijkheid. Ik kom waar anderen niet komen, dus ik krijg meer gelegenheden om de boodschap van het christelijk geloof verder brengen.”


Promotieconcert

Daniel Rodríguez is op zaterdag 11 december in de Grote Kerk in Apeldoorn te horen tijdens een advents- en kerstconcert. Het promotieconcert vormt de voorbereiding op de concerttour (www.concerttour2011.nl) die de tenor mei volgend jaar in Nederland maakt. Dan zal hij optreden in Rotterdam (11 mei), Arnhem (13 mei) en Goes (14 mei).

Tijdens de concerten werkt Rodríguez samen met de Nederlandse musici Martin Zonnenberg (algehele leiding), André van Vliet (orgel en vleugel), Marjolein de Wit (fluit), het Hineni Symfonie Orkest onder leiding van Lubertus Leutscher en het christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus onder leiding van Zonnenberg. De opbrengst van de concerten komt ten goede aan Woord en Daad, De Hoop en Hart voor Kinderen.

Vaste abonnees van RD en Terdege krijgen in de voorverkoop € 2,50 korting op het concert in Apeldoorn.

www.erdeeshop.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer