Misbruik prohormonen veehouderij bewijsbaar
WAGENINGEN – Met de juiste onderzoeksmethodes is het mogelijk om misbruik van prohormonen in de veehouderij aan te tonen.
Dit blijkt uit onderzoek van Jeroen Rijk waarop hij morgen promoveert aan Wageningen Universiteit.
In de EU is het gebruik van groeibevorderaars in de veehouderij verboden. Tijdens controles van veehouderijbedrijven worden inspectiediensten echter soms geconfronteerd met preparaten die zogenaamde prohormonen bevatten.
Prohormonen hebben geen of geringe directe hormonale activiteit maar hebben wel hormonale effecten na omzetting in het lichaam. Met de screeningsmethodes die Rijk heeft ontwikkeld, konden prohormonen in diervoeders worden aangetoond door de omzetting ervan in het laboratorium na te bootsen.
Vergelijking van chemische profielen in urine, of genexpressieprofielen in lever, liet daarnaast grote verschillen zien tussen niet behandelde en met prohormoon behandelde dieren. Op basis van deze verschillen kan misbruik van prohormonen in de praktijk snel worden aangetoond.
Rijk wijst erop dat de nieuwe methodes evaluatie van bioactiviteit, stofwisseling en genexpressie van prohormonen in het lab mogelijk maken, waardoor proefdieren niet meer nodig zijn.