Kerst met de Nederlandse Bachvereniging
Adeldom verplicht. Adeldom slaat ditmaal op de vermaarde dirigent-musicoloog Jos van Veldhoven (1952), die met de Nederlandse Bachvereniging de Bachcantate ”Unser Mund sei voll lachens” en Bachs ”Magnificat” (de lofzang van Maria) in de concertzaal van Tilburg opnam.
Die verplichting wordt tot in de kleinste details nagekomen! Van Veldhoven voorziet ons van een boeiende, op de historie gegronde toelichting. Het werkelijk voorbeeldige tekstboekje bevat, naast de gezongen teksten, informatie over de samenstelling van het instrumentale ensemble, alsmede per betreffend cantatedeel de inzet van de vijf solisten, de namen van het handjevol koorzangers, gegevens over de technische aspecten van de opname: noem maar op. Hier is leerstof bij de prijs inbegrepen!
Het interessante van deze Magnificatuitvoering is dat Van Veldhoven teruggrijpt op wat bij Bach ook in gebruik is geweest: het in de uitvoering van de compositie tussenvoegen van traditionele kerstliederen. En zo krijgen we ook ‘onze’ Dirck Janszoon Sweelinck, Verrijt, Schein en Johann Michael Bach te horen.
Overigens is het interessant om onder Sweelinck even in de ‘omgekeerde wereld’ te vertoeven. Elk zichzelf respecterend koor studeert nauwgezet op het uitspreken van een vreemde taal en denkt dat bijvoorbeeld Duitsers het ook zo ‘eigen’ zullen terughoren. Van Veldhoven werkt met een aantal buitenlandse zangers. Reken maar dat zij op dit (oud-)Nederlands hebben gestudeerd. Maar toch, zij verraden zich!
Goede wijn behoeft geen krans: deze cd is een en al expressie, dynamiek, cadans van beklemtoningen, heerlijke aanzweltechniek (”messa di voce”) en transparantie. Kopen!
J. S. Bach, Magnificat – Unser Mund sei voll Lachens, The Netherlands Bach Society; Channel Classics (CCS SA 32010); 13,95.
Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven
Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven
Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven