„Laten conservatieven Bilderdijk bestuderen”
BENNEKOM – Hedendaagse conservatieven zouden, stelt dr. L. Engelfriet, ook eens te rade moeten gaan bij Willem Bilderdijk (1756-1831).
Van Engelfriets hand verscheen onlangs het boek ”De missie van een genie. De spirituele wereld van orangist Willem Bilderdijk”. Naar aanleiding daarvan merkt hij op dat conservatieven anno 2010 zich meer zouden moeten gaan verdiepen in Bilderdijks werk. „Neem ook de Burke Stichting – waarom nu Burke?”
„Bilderdijk is zeker een belangrijk conservatief”, zegt dr. Bart Jan Spruyt, voorzitter van de Edmund Burke Stichting, in een reactie. „Ooit heb ik met veel plezier een dikke scriptie over hem geschreven, en ik heb hem altijd zeer bewonderd als eenling, als vader van het Reveil en als leermeester van jonge studenten als Groen van Prinsterer.”
Spruyt meent echter, „net als Groen, dat Bilderdijk in verzet tegen de modernisering en democratisering van Nederland een reactionaire, contrarevolutionaire houding koos, terwijl ik denk dat de antirevolutionaire dan wel christelijk-historische houding van Groen van Prinsterer juister en vruchtbaarder is.”
Dat een conservatieve stichting zich naar Edmund Burke heeft genoemd, is volgens hem niet zo vreemd, „omdat hij algemeen als de aartsvader van het conservatisme wordt beschouwd. Daar komt bij dat Bilderdijk een vorm van conservatisme vertegenwoordigt die van weinig invloed is geweest op de conservatieve (christendemocratische) beweging in Nederland. Misschien kun je zeggen dat er een directere lijn loopt van Bilderdijk naar Jean Louis Bernhardi en zo naar de SGP. Overigens is die lijn natuurlijk wel een van de stevigste en gezelligste varianten binnen het gehele spectrum van het conservatisme. Maar, ik geef mijn mening graag voor beter en laat me graag verrassen door het nieuwe boek van dr. Engelfriet, dat ik zeker ga kopen en lezen.”