Deel vleessector riskeert verlies erkenning
Een deel van de Nederlandse slachthuizen, uitsnijderijen en koel-vrieshuizen heeft nog steeds geen hygiëneplan.
Bij de bedrijven die al wel zo’n plan hebben, voldoet dit onvoldoende aan de eisen. Bedrijven die het te bont maken, riskeren nu hun erkenning. Dat meldde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) donderdag.
Sinds 8 juni vorig jaar moeten de bedrijven in hygiëneplannen duidelijk maken wat het beleid is wat betreft het slachtafval en de temperatuur in de gebouwen. Volgens de VWA is dit van groot belang voor de voedselveiligheid, omdat een goed beleid de kans op besmettingen met salmonella of E. coli beperkt.
Het bedrijfsleven heeft nog tot begin dit jaar uitstel gekregen, maar voldoet nog steeds niet aan de eisen. De VWA dreigt nu met „bestuurlijke en strafrechtelijke middelen.” In het uiterste geval kan de Europese erkenning van overtredende bedrijven worden ingetrokken.