Kamer wil betere achtervang spoorsysteem
DEN HAAG (ANP) – Als er zich een probleem voordoet in de verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht moet de achtervang daarvan beter worden geregeld. Dat vinden veel fracties in de Tweede Kamer. De Kamer vergadert woensdag met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over de staat van het spoor in Nederland.
Vrijdag woedde er brand in de verkeersleidingspost, waardoor het spoorvervoer ernstig ontregeld werd. „Ze beweren dat ze een back-upsysteem hebben, maar dat draait op hetzelfde stroomnet als het hoofdsysteem”, schetst PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. „Ik ga aan de minister vragen of dat niet veel beter kan.”
Ook CDA’er Maarten Haverkamp wil duidelijkheid. „Vrijdag verliep niet goed. Wij willen weten hoe het alternatieve systeem functioneert. De spoorbedrijven moeten niet al hun eieren in één mandje stoppen.” Haverkamp brengt in herinnering dat in 2009 een motie van zijn partij werd aangenomen waarin werd gevraagd om een back-up. „Ik besef dat zo’n systeem niet meteen morgen is geregeld, maar ik wil weten hoe het er mee staat.” Verder wil hij dat de informatievoorziening bij grote treinstoringen wordt verbeterd. „Nu is Twitter nog sneller en beter.”
VVD’er Charlie Aptroot vindt dat de service van de NS beneden de maat is. „Schande dat ze niet meteen excuus hebben aangeboden, dat gebeurde pas veel later. De betrouwbaarheid van het spoor moet beter. Ik vind dat de minister volledig moet gaan uitzoeken hoe dit soort dingen fout gaan.”
In de tussentijd wil hij niet horen dat de leiding van NS en ProRail bonussen opstrijken. „Verleden jaar hadden we al dat gedoe met winterweer, nu weer die brand. Een bonus is nu even niet aan de orde. Het is tijd om schoon schip te maken.”
Kamerleden vragen de minister verder nog aandacht voor het ontbreken van toiletten in sommige treinen. Ze vinden dat die wc’s moeten worden ingebouwd, of dat de toiletvoorziening op stations beter moet worden. GroenLinks vraagt aandacht voor de Flevolijn. Die spoorlijn moet volgens Ineke van Gent worden verdubbeld bij Almere, maar het kabinet ziet dat niet zitten.