Huwelijk onder Zuid-Hollandse druk
BODEGRAVEN – Helemaal vrijwillig is het huwelijk tussen Bodegraven en Reeuwijk niet. Zonder de herindelingsdrang van de provincie Zuid-Holland zouden de twee gemeenten niet op 1 januari fuseren.
De inwoners van de beide plattelandsgemeenten konden het huwelijk van hun gemeente al enige tijd aan zien komen. De ‘verkering’ is duidelijk zichtbaar op grote borden aan de ingang van de dorpen. Wie bijvoorbeeld vanaf de A12 richting Reeuwijk-Brug rijdt, ziet een groot bord staan ”Vriendschapsband met Bodegraven”.
De Reeuwijkse wethouder H. van der Smit (CU/SGP) zit niet echt op een fusie te wachten. „Mijn partij, de SGP, heeft altijd kritisch gestaan tegenover herindelingen op grote schaal. Wat mij betreft had Reeuwijk zelfstandig kunnen blijven. Door goed samen te werken met de buurgemeenten kunnen we de extra taken die we van het Rijk krijgen opgelegd prima aan.”
De lijsttrekker van de SGP, advocaat J. L. van den Heuvel, erkent dat er vanuit de provincie een zekere druk op de gemeenten lag om te fuseren. „In Bodegraven hebben we ons afgevraagd bij welke gemeente we het beste zouden passen als het tot een fusie komt. Reeuwijk wilde net als Bodegraven de plattelandsidentiteit behouden, dus de raad heeft unaniem voor Reeuwijk gekozen.”
Van den Heuvel is duidelijk positiever gestemd over het komende huwelijk dan Van der Smit. „In de nieuwe organisatie hebben we twintig ambtenaren minder nodig. Dat is een bezuiniging van 1,1 miljoen euro.”
De huidige CU-fractievoorzitter in Reeuwijk, C. Oskam, heeft geen problemen met de komende herindeling. „Ik kom zelf uit Driebruggen, dat door een fusie in 1989 bij Reeuwijk is gaan horen. Ik heb daar weinig van gemerkt. Of we nu in Reeuwijk naar het gemeentehuis moeten of naar Bodegraven, dat is vanuit Driebruggen even ver.”
Oskam signaleert wel dat bestuursculturen van de beide gemeenten heel verschillend zijn. „In Reeuwijk zijn we vooral bestuurlijk bezig. Er is amper verschil tussen coalitie en oppositie. Als de oppositie een goed idee heeft, wordt dat al snel gesteund door de coalitie. In Bodegraven zijn de tegenstellingen groter. Men voert het debat er veel scherper.” De CU’er heeft goede hoop dat de mix van het gemoedelijke van Reeuwijk en het zakelijke van Bodegraven na 1 januari best „eens goed kan gaan werken.”
SGP’er Van den Heuvel verwacht dat de opkomst morgen laag is. „Dat zie je vaak bij herindelingsverkiezingen. Voor de SGP kan dat een voordeel zijn. Als de SGP’ers wel allemaal gaan stemmen, zou het best kunnen dat onze partij drie zetels in de nieuwe gemeenteraad krijgt.” De raad van gemeente Bodegraven-Reeuwijk telt volgend jaar 23 zetels.
Oskam verwacht dat zijn partij twee zetels behaalt. „Heel misschien drie.” Tussen de CU en de SGP is een horizontale lijstverbinding. Dat betekent dat de reststemmen van de ene partij naar de andere gaan.
Over de collegevorming durft SGP-lijsttrekker Van den Heuvel alleen maar wat te mijmeren. „Ik verwacht dat er drie grote partijen uit de bus komen die de coalitie gaan vormen: VVD, CDA en de lokale partij Beter Bodegraven Reeuwijks Belang. Als zij er voor de stabiliteit nog een vierde partij bij willen, komt de SGP misschien in beeld. We hebben in ieder geval met Van der Smit een wethouderskandidaat met zestien jaar ervaring.”
Dit is het derde deel in een serie over gemeentelijke herindelingen en de gemeenteraadsverkiezingen van 24 november.