Economie

Fraude US Foodservice omvangrijker

De fraude bij US Foodservice is omvangrijker dan werd aangenomen. De Ahold-dochter heeft in drie boekjaren ongeveer 880 miljoen dollar (780 miljoen euro) te veel aan omzet geboekt. Dat blijkt uit door accountantskantoor PricewaterhouseCoopers verricht forensisch onderzoek.

Redactie economie
8 May 2003 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Van dit bedrag heeft ongeveer 110 miljoen dollar betrekking op het boekjaar 2000, circa 260 miljoen dollar op het boekjaar 2001 en zo’n 510 miljoen dollar op het boekjaar 2002. Het supermarktconcern heeft dit vanochtend naar buiten gebracht.

Een consequentie van het onderzoek is dat Ahold zal moeten schuiven op de balans van US Foodservice. Toen Ahold het bedrijf kocht, was de fraude al gaande. Dat blijkt uit de noodzakelijke aanpassing van de openingsbalans van 1 april 2000 met een bedrag van ongeveer 90 miljoen dollar.

Verdere aanpassingen aan de balans per 28 december 2002 lopen op tot een miljard dollar. Het betreft circa 700 miljoen dollar uit afschrijvingen van opgebouwde vorderingen op leveranciers, een stijging van verplichtingen uit contracten die eerder als opbrengsten zijn geboekt van circa 210 miljoen, een stijging van handelscrediteuren van circa 80 miljoen en een stijging van voorraden van 25 miljoen.

Terwijl de forensische accountantswerkzaamheden bij US Foodservice zo goed als afgerond zijn, gaat een intern juridische onderzoek door. Ahold, zo bleek woensdag, pleit daarin de top van de Amerikaanse dochters US Foodservice en Giant Food Inc. vrij van verantwoordelijkheid voor de boekhoudfraude.

Het onderzoek zuivert Foodservice-topman James Miller van alle blaam, evenals Ahold-topman Cees van der Hoeven, die in verband met het schandaal opstapte. Vorige week trad de Zweed Anders Moberg aan als zijn opvolger. Volgens het rapport, dat binnenkort wordt bekendgemaakt, was de boekhouding van Foodservice zo ingewikkeld dat de bedrijfstop onvoldoende zicht had of zelfs kon hebben op onregelmatigheden.

Marketingchef Mark Kaiser en inkoopchef Timothy Lee worden daarentegen aangewezen als de hoofdschuldigen. Het tweetal werd eerder op non-actief gesteld en staat volgens bronnen op de nominatie om te vertrekken.

Foodservice betrekt voedingsmiddelen van verschillende producenten en levert die vervolgens aan instituten als scholen, ziekenhuizen, militaire instellingen en gevangenissen. Producenten van voedingsmiddelen brengen daarbij vaak kortingen in rekening om hun producten prominent te plaatsen in de verkooprangorde.

Verschillende producenten zouden na overleg met Kaiser en Lee grotere kortingen hebben opgegeven dan in werkelijkheid met Foodservice was afgesproken.

Ahold heeft ook interne onderzoeken lopen bij verschillende andere werkmaatschappijen. De forensische accountantswerkzaamheden bij Albert Heijn, Stop & Shop, Santa Isabel in Chili, bedrijven van Ahold in Polen en Tsjechië en de Scandinavische joint venture ICA Ahold zijn zo goed als afgerond. Ahold meldt dat bij geen van deze bedrijven bewijzen van financiële fraude werden gevonden.

Het interne onderzoek van Ahold heeft geen invloed op de onderzoeken van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) en van justitie. Daarbij is onder meer documentatie opgevraagd van verschillende producenten van voedingsmiddelen, zoals Sara Lee en ConAgra Foods. Dit speurwerk richt zich op de hele sector, waar het geven van kortingen van producenten van voedingsmiddelen aan voedingsdistributeurs gebruikelijk is.

Ahold heeft inmiddels enkele maatregelen genomen om het bedrijf weer op de rails te krijgen. De Zuid-Amerikaanse activiteiten gaan in de verkoop en winkels in Maleisië en Indonesië zijn al verkocht. Ahold worstelt nog met een kredietovereenkomst ter waarde van 3,1 miljard euro met een bankenconsortium.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer