Politiek

Oppositie wil ingreep kinderopvang verzachten

DEN HAAG (ANP) – Oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks en SGP zoeken allen naar manieren om geplande bezuinigingen op de kinderopvang te verzachten. SP, GroenLinks en SGP willen vooral lagere en middeninkomens met kinderen op de crèche ontzien. Zij hebben maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer verscheidene voorstellen gedaan om de kinderbijslag en/of de kinderopvangtoeslag meer inkomensafhankelijk maken.

22 November 2010 15:12Gewijzigd op 14 November 2020 12:37

D66 is niet direct voor meer inkomensafhankelijke kindregelingen. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil geld vrijspelen voor de kinderopvang door de kinderbijslag te bevriezen en niet meer te laten meestijgen met de leeftijd van het kind. Zij stelde in het Kameroverleg met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor om de kinderbijslag vast te stellen op 885 euro per jaar.

De SP vindt juist dat de hoogte van de kinderbijslag inkomensafhankelijk moet worden. Verder zei SP-Kamerlid Nine Kooiman dat ouders vanaf hun tweede kind op de crèche of bij een gastouder meer zelf de kosten daarvoor moeten dragen naarmate ze meer verdienen. Nu betalen ouders ongeveer een derde, nemen werkgevers een deel voor hun rekening en betaalt de overheid de rest via de kinderopvangtoeslag.

GroenLinks wil de kinderbijslag voor hogere inkomens vanaf 100.000 euro afschaffen om geld vrij te maken voor lage en middeninkomens, die gebruikmaken van crèches en gastouders. De SGP wil de kinderopvangtoeslag voor hogere inkomens vanaf 100.000 euro afschaffen en de eigen bijdrage voor middeninkomens verhogen.

Voor komend jaar zijn bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag al ingevuld. Regeringspartijen VVD en CDA maakten duidelijk dat ze niet willen tornen aan deze plannen. Het nieuwe kabinet wil in 2012 verder snijden in de subsidie. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum gaf aan dat daarover nog goed moet worden gesproken. Volgens hem moet worden voorkomen dat door duurdere kinderopvang ouders worden ontmoedigd om (meer) te gaan werken.

PvdA en SP vroegen zich ook af of het kabinet nog kijkt naar de bijdrage van werkgevers. Zij wezen Kamp erop dat ooit is afgesproken dat ouders, werkgevers en de overheid ieder een derde van de opvangkosten zouden betalen. „Als werkgevers dit niet nakomen, komt dat voor rekening van de overheid. Wat gaat de minister hieraan doen?”, aldus PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer