Paus vraagt China vergeving voor fouten
Paus Johannes Paulus II heeft China gisteren vergiffenis gevraagd voor de fouten die de Rooms–Katholieke Kerk in het koloniale verleden in het land heeft gemaakt. Ook pleitte hij ervoor de betrekkingen tussen het Vaticaan en Peking spoedig te herstellen.
Zo’n rechtstreekse dialoog zal de hele wereld ten goede komen, schrijft de rooms–katholieke kerkleider in een boodschap aan een internationale conferentie in Peking ter herinnering aan de komst aldaar van de Italiaanse missionaris Matteo Ricci, 400 jaar geleden. China en het Vaticaan verbraken hun diplomatieke betrekkingen in 1957.
De paus zegt diep bedroefd te zijn over de dwalingen uit het verleden, zonder dat hij omschrijft om welke fouten het gaat bij de missionaire pogingen van de RK–Kerk in de koloniale tijd. Het spijt de paus dat deze fouten bij veel mensen de indruk hebben gewekt van een gebrek aan respect en waardering van de RK–Kerk jegens de Chinese bevolking.
De huidige onrust in de internationale gemeenschap roept volgens de kerkleider om een innige toewijding van iedereen om banden van begrip, vriendschap en solidariteit tussen mensen te ontwikkelen. „De normalisatie van de relaties tussen China en de Heilige Stoel zou in dit verband ongetwijfeld positieve reacties voor de vooruitgang van de mensheid hebben”, benadrukt de paus.
Het communistische bewind in China verbood de RK–Kerk na de revolutie van 1949 en richtte een regeringsgezinde „patriottische” kerk op. Bij de pausgetrouwe ’ondergrondse’ rooms–katholieke kerk zijn naar schatting 10 miljoen Chinezen aangesloten.