Amsterdam wil geen pasjessysteem coffeeshops
AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam is tegen het plan van het nieuwe kabinet voor een pasjessysteem voor coffeeshops. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief die hij vrijdag aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft gestuurd. Die liet echter meteen weten dat het nieuwe beleid voor heel Nederland, dus ook voor de hoofdstad, gaat gelden.
Het kabinet wil dat coffeeshops besloten clubs worden die alleen toegankelijk zijn voor inwoners van Nederland. Zij moeten bij binnenkomst een clubpas tonen. Dit moet onder meer overlast door toeristen tegengaan.
Van der Laan wijst erop dat toeristen in Amsterdam, in tegenstelling tot in grensplaatsen, niet voor veel overlast zorgen. Zij blijven vaak langer in de stad en komen niet alleen om wiet te roken. Door een pasjessysteem nemen de straathandel en dus de overlast juist toe, vreest de burgemeester.
Amsterdam is ook niet blij met het plan van het kabinet om coffeeshops die binnen 350 meter van scholen liggen te sluiten. Met die maatregel wil de regering drugsgebruik door jongeren tegengaan. De gemeente zegt dat er streng wordt gecontroleerd of er minderjarigen in coffeeshops komen en dat dit daardoor nauwelijks voorkomt.
Van der Laan wijst er verder op dat als het afstandscriterium alleen geldt voor middelbare scholen, 116 van de 223 coffeeshops in de stad dicht moeten. Komen basisscholen er nog eens bij, dan blijven er maar 36 coffeeshops over. Ook dan zal de handel op straat toenemen.
De burgemeester vindt dat gemeenten vrijheid moeten houden om een eigen softdrugsbeleid te voeren. Zo zouden zij zelf moeten mogen bepalen of ze het pasjessysteem invoeren.
Opstelten zei vrijdag geen uitzondering voor Amsterdam te willen maken. Zijn beleid gaat gelden voor heel Nederland. Hij wijst erop dat andere steden ook al bezig zijn coffeeshops voldoende afstand tot scholen te laten houden.
Ook in Amsterdam zullen coffeeshops alleen voorbestemd worden voor klanten die in de buurt wonen. Dat door een strikter toegangsbeleid voor de coffeeshops zwarte handel kan ontstaan, noemde hij geen onlogische gedachte, maar die zwarte handel moet dan bestreden worden. „Dat bagatelliseer ik niet. Dat heb je niet een twee drie uitgevoerd, maar je moet het wel doen.”
Amsterdam laat verder weten samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en steden als Utrecht en Eindhoven binnenkort een nieuwe wiettop te organiseren.