PVV-Kamerlid Sharpe stapt op
DEN HAAG (ANP) – James Sharpe is het eerste slachtoffer van de ophef die is ontstaan over het verleden en de achtergronden van een aantal PVV-Tweede Kamerleden. Sharpe laat donderdag in de Telegraaf weten dat hij opstapt als Kamerlid.
Dat besluit heeft hij naar eigen zeggen zelf genomen. „Ik heb niets te verbergen. Dit is absoluut mijn eigen beslissing. Ik kan me niet meer focussen op mijn werk”, aldus Sharpe in de krant.
De PVV’er raakte dinsdag in opspraak toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 in Hongarije bestraft is voor het misleiden van klanten met sms-berichten. Begin dit jaar was er weer een boete. Daarnaast beweerde woensdag een atleet dat oud-hordeloper Sharpe hem twintig jaar geleden met een sportschoen met spikes geslagen heeft.
De aanhoudende aanvallen op zijn integriteit is Sharpe zat. Hij houdt vol dat hij niets te verbergen heeft en beweert dat er fouten zitten in de publicaties. Desondanks geeft hij ook aan nog meer aantijgingen te vrezen. „Ik ben de laatste die wegloopt voor verantwoordelijkheid. Maar ik zie al voor me dat allerlei exen van alles over mij gaan vertellen.” Daar heeft hij naar eigen zeggen geen zin in.
Met het opstappen van Sharpe beleeft de onrust binnen de PVV een voorlopig hoogtepunt. De afgelopen week waren verscheidene PVV-Kamerleden negatief in het nieuws. Eerst was er Eric Lucassen die een veroordeling voor ontucht met een ondergeschikte bij de landmacht had verzwegen en beboet is voor hinderlijk en baldadig gedrag. PVV-leider Geert Wilders besloot na enkele dagen beraad dat Lucassen in de fractie mocht blijven.
Woensdag kwam Richard de Mos er bij. Het PVV-Kamerlid presenteerde zich de afgelopen tijd ten onrechte als voormalig directeur van een school. Een opleiding daarvoor heeft hij wel genoten, maar hij erkende na publicitaire druk nooit de functie te hebben bekleed.
De publiciteit van afgelopen week kwam na eerdere incidenten met de PVV’ers Hero Brinkman (door een barman beschuldigd van slaan), Marcial Hernandez (verdacht van een kopstoot) en Dion Graus (beschuldigd van mishandeling van zijn vrouw). Nog voor de verkiezingen haakten kandidaat-Kamerleden van de PVV af na negatieve publiciteit over hun achtergrond en verleden.
De achterban lijkt het overigens tot op heden niet te deren. Woensdag bleek uit een peiling van het tv-programma EénVandaag dat 94 procent van de ruim 2600 ondervraagde PVV-stemmers vertrouwen houdt in partijleider Wilders. Een paar maanden geleden was dat nog 97 procent. Een groot deel van de achterban vindt dat er kritischer naar zijn partij wordt gekeken dan naar andere partijen. Brinkman sprak van een hetze tegen zijn partij.
Partijleider Wilders liet eerder al weten „niet vrolijk” te worden van alle negatieve verhalen. Hij heeft de kiezer en het parlement zijn excuses aangeboden. De kwesties raken wat hem betreft niet de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat door de PVV wordt gedoogd.