Binnenland

Rijksmuseum opent opnieuw enkele zalen

Voor het einde van de maand gaan de Eregalerij en de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum in Amsterdam weer open voor publiek. Dat heeft directeur Ronald de Leeuw dinsdag laten weten. In de zalen hangen de belangrijkste kunstschatten van de instelling, waaronder schilderijen van Rembrandt en Vermeer.

ANP
7 May 2003 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Het museum werd eind april gesloten nadat er asbest was aangetroffen. Uit een eerste onderzoek van de Rijksgebouwendienst en TNO blijkt nu dat de Eregalerij en de Nachtwachtzaal asbestvrij zijn. Zaterdag ging de Philips-vleugel al open voor het publiek nadat deze ruimte ’schoon’ was verklaard. In deze vleugel is tot 25 mei een speciale tentoonstelling van de Nederlandse schilder Hendrik Goltzius te zien.

De oostvleugel met de afdelingen Schilderkunst en Nederlandse Geschiedenis zal deze zomer weer opengaan. De datum daarvoor is nog niet bekend. De tentoonstelling ”De Ambassadeur, de Sultan en de Kunstenaar”, die vanaf 8 mei in de oostvleugel te zien zou zijn, is opgeschort. Ook de nieuwe datum voor deze expositie is nog onbekend.

De westvleugel blijft gesloten tot de renovatie, die eind dit jaar begint. In het westelijke deel bevinden zich de afdelingen Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid. In deze vleugel is wel een aantal publiekszalen verontreinigd met asbest. Het risico voor het publiek is echter verwaarloosbaar klein, benadrukt het Rijksmuseum.

TNO en de Rijksgebouwendienst hebben na speciale metingen geconcludeerd dat bij het rondlopen in het gebouw geen inademing van asbestvezels plaatsvindt. De asbest is aangetroffen in brandwerende panelen in plafonds, deuren en luchtkokers, die door slijtage aan de oppervlakte zijn gekomen.

Voor de medewerkers moet nog blijken in hoeverre zij aan de risico’s zijn blootgesteld. De directie adviseert de bijna 400 werknemers mee te doen aan een medisch onderzoek. Ook ex-werknemers worden hiervoor opgespoord.

Sinds de sluiting zitten tussen de vijftig en honderd medewerkers, waaronder veel suppoosten en beveiligers, thuis. Wetenschappers werken momenteel vanuit hun huis. De directie hoopt binnen twee weken vervangende kantoorruimte in de omgeving van het museum gevonden te hebben om werknemers tijdelijk te huisvesten.

Bezoekers komen sinds de opening van de Philips-vleugel volgens De Leeuw weer „in groten getale” toestromen. „We ontvangen nu 3000 tot 5000 bezoekers per dag.” Omdat een groot deel niet toegankelijk is, heeft de directie besloten de toegangsprijs voorlopig te halveren. De Leeuw gaf verder toe dat de kosten van de gedeeltelijke sluiting aanzienlijk zijn, maar bedragen kon hij niet noemen.

De voor eind dit jaar geplande renovatie gaat gewoon door. Die 200 miljoen euro kostende operatie duurt tot midden 2008. De asbest werd door de Rijksgebouwendienst ontdekt tijdens een vooronderzoek in het kader van deze renovatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer