Buitenland

Talabani wil niet tekenen voor executie Aziz

BAGDAD (ANP/AFP) – De Iraakse president Jalal Talabani heeft woensdag gezegd dat hij het executiebevel voor de oud-minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Tareq Aziz (74) niet ondertekent. Aziz is eind vorige maand door een Iraakse rechtbank ter dood veroordeeld.

17 November 2010 13:38Gewijzigd op 14 November 2020 12:33
Tariq Aziz. Foto EPA
Tariq Aziz. Foto EPA

„Nee, ik zal het document nooit ondertekenen, omdat ik een socialist ben”, legde de president uit. „Ik heb sympathie voor Tareq Aziz omdat hij een Iraakse christen is. Bovendien is hij een oude man van boven de zeventig.” De president is tegen de doodstraf.

Volgens een toonaangevende Iraakse advocaat, Tariq Harb, staat in de grondwet dat de doodstraf niet ten uitvoer kan worden gebracht zonder goedkeuring van de president. Maar Talabani heeft eerder ook geweigerd executiebevelen te ondertekenen en toen werden ze toch uitgevoerd.

De president van Koerdische komaf is van mening dat mensen die misdaden hebben begaan onder het schrikbewind van dictator Saddam Hussein niet meer moeten worden vervolgd, zo zei hij in een interview met de Franse tv-zender France 24.

Aziz was het ‘gezicht’ van het Iraakse regime van Saddam Hussein. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1983 tot 1991 en vicepremier van 1979 tot de val van het regime in 2003. Aziz kreeg de doodstraf voor ‘zijn rol bij het vervolgen en uitroeien van religieuze partijen’.

Aziz is volgens de magistraten van het strafrechtelijk hooggerechtshof in belangrijke mate verantwoordelijk geweest voor de wrede vervolging van islamitische partijen of stromingen in het land. Het gaat vooral om de vervolging van sjiieten na de in bloed gesmoorde opstand van deze bevolkingsgroep in 1991.

Het Vaticaan en Rusland hadden Irak eerder opgeroepen de veroordeling niet uit te voeren vanwege Aziz’ leeftijd en gezondheidsproblemen.

Tareq Aziz kreeg in 2009 al een gevangenisstraf van vijftien jaar voor zijn rol bij de executie in 1992 van tientallen kooplui in Bagdad. Ook kreeg hij zeven jaar cel wegens zijn verantwoordelijkheid voor de verdrijving van Koerden.

Hij gaf zich in april 2003 over aan de Amerikaanse troepen die Irak waren binnengevallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer