Benadeelden Wilders spannen kort geding aan
AMSTERDAM (ANP) – De zogenoemde benadeelde partijen in de strafzaak tegen Geert Wilders spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat. Zij eisen dat het Openbaar Ministerie (OM) de wens tot vrijspraak voor de PVV-voorman aanpast, alsnog eist dat zijn uitspraken strafbaar zijn en de aanklagers vervangt. Eén van de advocaten van de benadeelde partijen, Ties Prakken, maakte dit maandag op een persconferentie bekend.
De minderhedenorganisaties zijn boos omdat het OM eerder vrijspraak voor Wilders had gevraagd. Ze vinden dat justitie hiermee geen gehoor heeft gegeven aan het oordeel van het gerechtshof, die het OM de opdracht gaf de PVV’er te vervolgen. Aanvankelijk had justitie de zaak namelijk geseponeerd. De benadeelden vragen de rechtbank in Den Haag het OM op te dragen de argumenten van het hof om wel te vervolgen mee te nemen in zowel de dagvaarding als het requisitoir.
Justitie vindt dat Wilders zich niet schuldig heeft gemaakt aan het aanzetten tot discriminatie en haat. Groepsbelediging vindt het OM ook niet bewezen, omdat de politicus het duidelijk over de islam heeft en niet over moslims. Volgens Mohamed Rabbae, voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, handelt justitie hiermee in strijd met de wet en het internationale verdrag van de burger- en politieke rechten. Hij vindt dat er veel is misgegaan. „De laatste druppel was een uitspraak van een persofficier die aangaf dat het OM bij hervatting van het proces doorgaat volgens dezelfde lijn. Wij moeten ze nu corrigeren aan de hand van juridische stappen.”
Het proces tegen Wilders moet in zijn geheel worden overgedaan, omdat de rechters die de zaak eerst behandelden de schijn van partijdigheid op zich hadden geladen. De zaak gaat in december verder. Aangezien de benadeelden niet het recht hebben in hoger beroep te gaan, hopen ze nu volgens een kort geding hun gelijk te krijgen. Ze durven het niet aan het oordeel van de rechtbank af te wachten. „Het OM licht de rechters niet fatsoenlijk voor. Ze krijgen nu een eenzijdig beeld te horen”, aldus Prakken.
Ze sprak van een unieke situatie. „Nu het proces is uitgesteld, hebben wij de tijd hier iets aan te doen. Normaal is het niet mogelijk in een proces in te breken.”