Economie

Ierland in gesprek over problemen

DUBLIN (ANP/AFP) – De Ierse overheid heeft contact met „internationale collega’s” over de economische problemen van het land, maar heeft ontkend dat het om financiële hulp van de Europese Unie heeft gevraagd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën van Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, maandag gezegd.

15 November 2010 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 12:31

„Ierland heeft geen aanvraag ingediend voor externe steun. De Ierse overheid blijft werken aan het vierjarenplan en het budget voor 2011. Ierland is volledig gefinancierd tot ver in 2011”, aldus de woordvoerder.

De Ierse regering maakt binnenkort het vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro moet worden bezuinigd. Ierland zucht onder een enorme staatsschuld, een fors begrotingstekort en een hoge werkloosheid.

„De financiële problemen van Ierland vormen een bedreiging voor het hele eurogebied”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie maandag. De situatie in Ierland is volgens hem ernstig en veroorzaakt spanningen op de internationale markten voor staatsleningen. Maar dat het land onder grote druk zou staan om hulp te accepteren van de EU om de financiële markten te kalmeren is overdreven, reageerde de zegsman.

Het begrotingstekort van Ierland loopt dit jaar naar verwachting op tot meer dan 30 procent, tien keer zoveel als de toegestane norm van de EU. De rente die de Ierse regering zou moeten betalen bij de uitgifte van een staatslening is inmiddels omhoog geschoten tot 9 procent.

De problemen in Ierland werden voornamelijk veroorzaakt door de enorme bedragen die het land moest ophoesten om het banksysteem overeind te houden. Door het ineenstorten van de vastgoedsector in het land kwam de financiële sector zwaar in de problemen.

Portugal, een ander Europees land met torenhoge schulden, dringt erop aan dat Ierland de belangen van de eurozone niet uit het oog verliest. Volgens de Portugese minister van Financiën Fernando Teixeira dos Santos hebben de zorgen over de kredietwaardigheid van Ierland een „besmettelijk effect” op Portugal. „Ik wil geloven dat ze het juiste besluit zullen nemen voor wat het beste is voor zowel Ierland als de euro”, aldus de minister.

De rente op de tienjarige Portugese staatsobligatie klom maandag tot boven de 7 procent, het hoogste niveau sinds het land deel uitmaakt van de eurozone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer