„Geen misstanden in verpleeghuizen”
Verpleeghuizen in Nederland gaan zorgvuldig om met de vraag of dementerende patiënten die nauwelijks meer willen eten of drinken, kunstmatig vocht of voeding moet worden toegediend. Dat is voor staatssecretaris Ross van Volksgezondheid de belangrijkste conclusie van het rapport over het laten versterven van deze patënten.
„Er is geen reden om aan te nemen dat er niet zorgvuldig wordt gehandeld”, zei Ross dinsdag bij de overhandiging van het rapport. Zij onderschrijft de aanbevelingen om procedures schriftelijk vast te leggen en al bij opname het onderwerp ter sprake te brengen. Zo mogelijk moet dan ook worden vastgelegd hoe de patiënt er tegenover staat. Wanneer iemand dement is, is dat laatste in de praktijk niet altijd mogelijk, aldus Ross.
Het Instituut voor extramuraal geneeskundig onderzoek van het VU medisch centrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS naar aanleiding van problemen in verpleeghuis ’t Blauwborgje in Groningen. Daar ontstond in 1997 onrust, nadat was gestopt met het kunstmatig toedienen van vocht en voeding aan een patiënt, zonder dat familieden daarvan op de hoogte zouden zijn gesteld. De man overleed.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat in 23 procent van alle sterfgevallen in 1995 bij patiënten van verpleeghuisartsen is besloten af te zien van het kunstmatig toedienen van vocht en voedsel.