Kamer worstelt met acceptatieplicht
DEN HAAG – De fracties van VVD en PVV in de Tweede Kamer worstelen nog steeds met de vraag of ze een PvdA-initiatiefwetsvoorstel over de acceptatieplicht in het onderwijs nu wel of niet moeten steunen.
Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer tijdens de eerste termijn van het debat over de onderwijsbegroting voor 2011. Van de opstelling van beide fracties hang af of het initiatief een meerderheid haalt of niet. De PvdA wil bijzondere scholen het recht ontnemen om onderschrijving van de grondslag te vragen en vindt dat het respecteren van de grondslag voldoende is.
Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stelde net na het aantreden van het nieuwe kabinet tegenover deze krant dat tijdens de onderhandelingen is afgesproken dat de VVD het PvdA-initiatief niet zal steunen.
VVD-Kamerlid Elias verklaarde woensdag echter dat zijn fractie nog geen standpunt heeft ingenomen over het PvdA-voorstel. De liberaal bevestigde dat het kabinet zal niet tornen aan de vrijheid van onderwijs, maar hij voegde eraan toe dat de VVD-fractie graag zelf de afweging maakt of het initiatief in strijd is met de vrijheid van onderwijs.
PVV-Kamerlid Beertema verklaarde dat zijn fractie ook nog geen standpunt heeft ingenomen. Zijn fractiegenoot Bosma verklaarde woensdag dat de PVV tegen is. Volgens Beertema sprak Bosma voor zijn beurt.
Tijdens het debat bleek dat de bezuiniging van 300 miljoen euro voor hulp aan zorgleerlingen in het reguliere onderwijs –de zogeheten rugzakjes– voor VVD en CDA niet ter discussie staat. De oppositie liep gisteren te hoop tegen deze bezuiniging. CU-Kamerlid Voordewind stelde voor om het geld voor prestatiebeloning van leraren te gebruiken voor zorgleerlingen.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf bood minister Van Bijsterveldt de notitie „Meesterlijk onderwijs” aan. Daarin staat onder meer dat de inzet van vakkundige leraren de sleutel is voor onderwijskwaliteit.