Economie

Ierland zorgt voor onrust op markten

APELDOORN – Op de Europese obligatiemarkten heerst groeiende onrust. Het risico neemt toe dat er zich ten aanzien van Ierland eenzelfde scenario ontwikkelt als eerder dit jaar rond Griekenland.

Redactie economie
11 November 2010 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 12:28

Beleggers, waaronder pensioenfondsen en banken, vertrouwen het niet en doen daarom al dagen achtereen schuldtitels van de meest westelijke EU-lidstaat van de hand. Daardoor dalen de koersen en loopt, als spiegelbeeld, de rente op. Gisteren klom de rente op tienjarige leningen van Dublin met meer dan een half procentpunt, om te pieken op ruim 8,6 procent.

In mei, toen door de benarde financiële positie van Griekenland de eurozone wankelde, deed dit papier minder dan 6 procent. Duitsland en Nederland, die beschouwd worden als de meest solide deelnemers aan de eenheidsmunt, hoeven momenteel over vergelijkbare stukken maar zo’n 2,6 procent te vergoeden.

In Griekenland was sprake van wanbeleid, Ierland kampt vooral met de gevolgen van de problemen bij de banken. De regering heeft al 50 miljard euro uitgetrokken om die bedrijven overeind te houden. Daardoor zijn het begrotingstekort en de staatsschuld sterk gestegen.

Binnen de financiële wereld leeft vrees voor een faillissement van Ierland, dat wil zeggen voor een situatie dat de overheid daar niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Zij zal in die omstandigheid een beroep moeten doen op de noodfaciliteit van 750 miljard euro die de EU in mei optuigde of op steun van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF).

Beleggers zijn bang dat zij in dat geval worden geconfronteerd met een afwaardering van hun vorderingen. Vooral de Duitse bondskanselier Merkel dringt erop aan dat bij een volgende crisis de obligatiebezitters niet buiten schot blijven, zo bleek op de EU-top van twee weken terug, waar werd gesproken over een permanent reddingsmechanisme. Die opstelling zorgt voor extra druk op de markten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer