Wisselende reacties op invoering alcoholslot
RIJSWIJK (ANP) – Het besluit van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om een alcoholslot in te voeren, heeft woensdag tot wisselende reacties geleid. Automobilisten die gepakt worden met acht tot tien glazen bier op krijgen vanaf mei volgend jaar een alcoholslot in de auto.
Een aantal partijen plaatst vraagtekens bij de veiligheid van de maatregel, die juist moet leiden tot minder verkeersdoden als gevolg van alcohol. Bij een alcoholslot moet de automobilist eerst blazen om de auto gestart te krijgen.
Een veelgehoord bezwaar tegen het speciale slot is het risico op fraude door alcoholisten. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot denkt dat alcoholverslaafden het systeem heel gemakkelijk kunnen omzeilen door een ander te laten blazen of door een andere auto te gebruiken. „Schijnveiligheid” noemt hij het idee van de bewindsvrouw. PVV’er James Sharpe sluit zich aan bij Aptroot. „Het probleem zit ‘m bij de verslaafde. Die laat zich echt niet afschrikken door zo’n slot. Die mensen zijn ziek en zieke mensen mogen niet achter het stuur. Ik wil dat deze mensen eruit worden gefilterd”, aldus Sharpe.
Ook PvdA’er Lea Bouwmeester en SP’er Farshad Bashir uitten woensdag hun kritiek. „Mensen met een alcoholverslaving moet je niet toelaten op de weg”, aldus Bashir.
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) trekt ook aan de bel. Volgens de NVvP is verkeersdeelname door alcoholverslaafden onverantwoord. „Alcoholverslaving is een ernstige ziekte die intensieve medische behandeling behoeft. Deelname aan het verkeer is niet veilig, zolang de ziekte niet genezen is”, aldus de NVvP. De vereniging wijst er op dat een alcoholverslaafde in nuchtere toestand ook medisch ongeschikt is voor verkeersdeelname.
Veilig Verkeer Nederland (VVN), het Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP en de ANWB staan wel achter de invoering van het alcoholslot. Maar laatstgenoemde deelt ook de zorg over het risico op fraude. De bond pleit daarom voor tijdige evaluatie van de maatregel.
Door het alcoholslot is er op zijn minst controle over het gedrag van probleemdrinkers, meer dan bij het inleveren van het rijbewijs alleen, zegt VVN. Ook prijst de verkeersorganisatie het feit dat het alcoholslot ook registreert wanneer een automobilist met een slok te veel op toch probeert de auto te starten. „De automobilist wordt dan ook nog eens aangesproken op zijn gedrag”, aldus een woordvoerder van de organisatie.
STAP ziet het speciale slot als een ”belangrijke aanvulling voor een specifieke doelgroep”, aldus STAP-directeur Wim van Dalen. Het instituut zou graag zien dat het alcoholslot breder ingevoerd wordt, als preventiemiddel. „Het alcoholslot wordt gebruikt als laatste redmiddel voor een kleine doelgroep, die van de zware drinkers. Het risico ervan is dat het middel een reputatie krijgt van een strafproduct. Maar het zou juist preventief ingezet moeten worden, bijvoorbeeld bij beroepschauffeurs”, aldus Van Dalen. De STAP-directeur doet een appel op de autobranche om het imago van het alcoholslot te verbeteren.