„Christen moet zich keren tegen manco’s globalisering”
UTRECHT – De huidige digitale globalisering is onontkoombaar en nuttig. Christenen dienen zich wel te keren tegen de immorele effecten ervan. Dat kan het beste door zich te wortelen in Bijbelse kernwaarden en die uit te dragen.
Dat waren enkele conclusies die dinsdagavond werden getrokken tijdens een debat over de voors en de tegens van globalisering. Aanleiding was de presentatie van het boek ”Heel de wereld in een snelverband. Aspecten van globalisering op waarde geschat”, uitgegeven door de Guido de Bres-Stichting, het wetenschappelijk instituut van de SGP.
In een drietal korte lezingen werden verschillende kanten van globalisering belicht. Ir. Jan Lock, directeur van de stichting Woord en Daad, sprak over globalisering en de dilemma’s bij armoedebestrijding. Lock benadrukte de onontkoombaarheid maar ook de grote voordelen van globalisering, met name in zijn meest recente fase, die door digitale communicatie en informatievoorziening wordt bepaald. Dit biedt volgens hem ongekende mogelijkheden om armoede wereldwijd te helpen bestrijden.
Tegelijkertijd wees Lock op het ontwrichtende effect van globalisering, vooral op samenlevingen die qua ontwikkeling nog lang niet toe zijn aan zo’n indringende confrontatie met de buitenwereld. In dit verband noemde hij het cultuurrelativisme en de relativering van waarden die globalisering meebrengt.
Lock noemde globalisering zoals die zich nu manifesteert om die reden een veelkoppig monster, waarvan de voor- en nadelen constant door elkaar heen lopen. Juist daarom is het nodig om te wortelen in Bijbelse waarden als gerechtigheid, rentmeesterschap, barmhartigheid en menselijke waardigheid. Zo bieden christenen tevens weerstand aan de huidige eenzijdig economische invulling van globalisering.
A. van der Wulp, bestuurslid van de SGP-jongeren, vroeg zich af of globalisering slechts een mechanisme is of toch vooral een ideologie die christenen moeten onderkennen. Hij riep op alert te zijn op ideologieën die mogelijk schuilgaan achter globalisering. Jongeren moeten zich afvragen of ze daartoe in staat zijn als digitale globalisering een ”way of life” is geworden.