„Aantal jongeren met alcoholcoma neemt toe”
ENSCHEDE (ANP) – Het aantal kinderen onder de 16 jaar dat met een alcoholvergiftiging op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terechtkomt, blijft toenemen. Ongeveer een derde van die jongeren met een alcoholcoma kocht de drank zelf in een supermarkt of een horecagelegenheid, terwijl het wettelijk verboden is alcoholhoudende dranken te verkopen aan kinderen jonger dan 16 jaar.
Dat zegt communicatiewetenschapper Joris van Hoof, die vrijdag aan de Universiteit Twente promoveert op een onderzoek naar drankgebruik onder jongeren. Het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde (NSCK) begon in 2007 met het bijhouden van alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames van kinderen. In dat jaar zagen kinderartsen 297 gevallen. In 2009 waren het er al vijfhonderd en uit de cijfers over het eerste halfjaar van 2010 blijkt dat hun aantal weer verder toeneemt.
Van Hoof denkt dat het werkelijke aantal jongeren onder de 16 jaar dat een alcoholvergiftiging oploopt, nog hoger ligt dan de cijfers laten zien. Volgens hem worden niet alle gevallen geregistreerd en komen niet alle zwaarbeschonken kinderen in het ziekenhuis terecht. „Kinderartsen zeggen ook dat het moeilijk is om dronkenschap bij een kind te zien: een volwassene wordt steeds minder gecoördineerd, maar aan een kind merk je niets totdat het ineens van de wereld is.”
Jongeren die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, hebben gemiddeld tien tot vijftien drankjes op. De 1550 ouders die Van Hoof ondervroeg, erkennen drankgebruik onder jongeren bijna allemaal als een serieus probleem dat aangepakt moet worden. „Maar ze zijn er heel dubbel in, want een deel van diezelfde ouders haalt op zaterdag wel een aanhanger vol bier voor de keet in hun achtertuin. Bij 38 procent van de ziekenhuisopnames waren ouders erbij terwijl hun kind dronken werd”, stelt de onderzoeker.
Met het verbod op drankverkoop aan jongeren tot 16 jaar is het ondanks alle campagnes „heel beroerd” gesteld, aldus Van Hoof. Vier van de vijf 15-jarigen krijgt probleemloos drank mee in winkels en cafés, bleek uit onderzoek in honderden gelegenheden. Soms werd naar een id-kaart gevraagd, maar kennelijk las de verkoper vervolgens de gegevens niet. Vorige week bleek uit ander onderzoek al dat 97 procent van de sportkantines drank schenkt aan jonge kinderen.