Prinsen en hun baan
Verandering van baan werkt blijkbaar aanstekelijk. Prins Johan Friso (34), de op een na oudste zoon van koningin Beatrix, vertrekt bij de bank Goldman Sachs in Londen, waar hij sinds 1998 werkte. Maar ook prins Constantijn lijkt op zoek, en wel naar een verdieping van zijn werkzaamheden. De jongste zoon van koningin Beatrix en prins Claus gaat zich tot de zomer oriënteren op verschillende niet-commerciële activiteiten. Daarna zal hij in samenwerking met zijn werkgever, de internationale consultancy Booz Allen & Hamilton in Londen, kijken wat hij met de bevindingen doet.
Constantijn is sinds 2001 strategisch beleidsadviseur bij Booz Allen & Hamilton. De prins is sinds januari bezig met „inhoudelijke projecten op verschillende beleidsterreinen”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij is nog steeds gewoon in dienst van Booz Allen & Hamilton. Londen blijft ook zijn standplaats. Wat de prins tot zijn nieuwe initiatieven heeft gebracht, is niet geheel duidelijk. Volgens de RVD is het voor iedereen normaal zich eens opnieuw te bezinnen. De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat de nieuwe situatie van beide prinsen niets te maken heeft met hun positie in het Koninklijk Huis.
Beeld in Delft
Willem van Oranje krijgt een beeld bij de plek waar deze ”Vader des Vaderlands” in 1584 is vermoord, het Prinsenhof in Delft. Het komt te staan in de tuin van het gebouw, aldus een woordvoerster van de gemeentelijke musea in Delft. Het Prinsenhof is nu in gebruik als museum. Het beeld is ontworpen door de Leeuwarder kunstenaar Auke Hettema. Het was een initiatief van de stichting die jaarlijks de zogenoemde Oranjelezingen in Delft organiseert. Het bronzen beeld wordt vermoedelijk in juni onthuld. Willems meest recente beeld tot nu toe staat in zijn geboorteplaats Dillenburg in Duitsland en werd in 2000 ontworpen door Eva Broschek.
Jacob de Wit
De zomertentoonstelling van het Koninklijk Paleis te Amsterdam staat dit jaar, onder de titel ”Een Bedrieger in het Paleis”, in het teken van de schilder Jacob de Wit (1695-1754). De Wit werd beroemd door zijn bedrieglijk echte schilderijtjes van beeldhouwwerken, die in de volksmond Witjes zijn gaan heten.
De tentoonstelling is geconcentreerd in de Vroedschapskamer, de zaal waar De Wit dertien witjes aanbracht. Op de tentoonstelling wordt getoond hoe de schilder te werk ging. Eveneens in de Vroedschapskamer is het belangrijkste stuk van De Wit bewaard gebleven. Het is een in 1737 gemaakt schilderij van 12 bij 5 meter waarop het bijbelverhaal van Mozes en de zeventig oudsten wordt verbeeld. De Wit was zo trots op deze opdracht dat hij in de menigte op het doek twee zelfportretten verwerkte.
Op de tentoonstelling is te zien dat De Wit bij het verfraaien van de wanden niet over één nacht ijs ging, en hoe hij vanuit schets met aquarel en olieverf het fascinerende eindresultaat bereikte: een van de rijkste zalen van het Koninklijk Paleis Amsterdam.
De tentoonstelling is geopend van 26 juni tot en met 31 augustus. Het Koninklijk Paleis is vanaf zaterdag 17 mei weer dagelijks van 12.30-17.00 uur open voor het publiek, met uitzondering van maandag en vrijdag. Het paleis is ruim een halfjaar gesloten geweest in verband met een asbestsanering.